'IBB 11 Bin 415 Ihale Yapmis, Bunlarin 9 Bin 791'I Kapali, Pazarlik Veya Davetiye Yöntemiyle Yapilmis'

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Istanbul Milletvekili Nurettin Canikli, "Istanbul Büyüksehir Belediyesi 1 Temmuz 2019 ile 21 Kasim 2021 arasinda toplam 11 bin 415 ihale yapmis. Bu ihalelerin bin 624 tanesini açik ihale yöntemiyle gerçeklestirmis. 9 bin 791 kapali, pazarlik veya davetiye yöntemiyle yapilmis. Ancak açik ihale yöntemiyle yapilan bin 624 ihalenin, 804 tanesini belediyenin sirketleri almis" dedi.

'IBB 11 Bin 415 Ihale Yapmis, Bunlarin 9 Bin 791'I Kapali, Pazarlik Veya Davetiye Yöntemiyle Yapilmis'


AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Istanbul Milletvekili Nurettin Canikli, TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yili Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerinde AK Parti Grubu adina yaptigi konusmada, bütçelerin önemli bir kaleminin de belediyelere aktarildigini söyledi.

Belediyelere aktarilan kaynaklarin yerinde kullanilip kullanilmadiginin önem arz ettigini belirten Canikli, Meclis olarak Istanbul Büyüksehir Belediyesine aktardigimiz bu kaynaklar, nasil kullaniliyor. Mal ve hizmetler nasil satin aliniyor, bunun biraz detayina girmek istedik. Önce sunu belirtiyim kamu kurumlari harcamalarini kamu ihale mevzuatinin belirledigi usul çerçevesinde oradaki usul kurallarina göre yaparlar. Dogal olarak muhalefette özellikle kamu ihale mevzuatinin açik ihale yönteminin çok fazla uygulanmadigi filen kapali yöntemlerin daha fazla uygulandigi seklinde sik sik elestiriler gündeme getirirler. Sayin Kiliçdaroglu ve diger muhalefete mensup degerli arkadaslar gündeme getirirler. Bu açidan degerlendirdigimizde Istanbul Büyüksehir Belediyesi 1 Temmuz 2019 tarihi ile 12 Kasim 2021 arasinda toplam 11 bin 415 tane ihale yapmis yani sözlesme yapmis. Bu ihalelerin bin 624 tanesini açik ihale yöntemi ile gerçeklestirmis. 11 bin 415 ihalenin bin 624 tanesini açik ihale yöntemi ile yani rekabetin, yarismanin saglandigi yöntemle gerçeklestirmis. 9 bin 791 ihale ise kapali ihale yöntem ile yapilmis. Yani dogrudan yönetim mal ve hizmet satin alacagi kisiye davetiye gönderiyor ya da onlari pazarlaya çagiriyor. 11 bin 415 ihalenin bin 624 tanesi açik ihale yöntemi ile 9 bin 791 tanesi kapali ihale yöntemi ile yapilmis" dedi.



Istanbul Büyüksehir Belediyesince gerçeklestirilen bazi ihalelerde usulsüzlükler oldugunu savunan Canikli, otobüs bakim ve onarim hizmetleriyle ilgili ihaleleri Ulasim Iç ve Dis Ticaret AS isimli bir sirketin aldigini anlatti. Canikli, 7 ihalede ortalama yaklasik maliyete göre indirim oraninin yüzde 1 oldugunu kaydetti.

Nurettin Canikli, AK Parti döneminde bu ihalelerin ortalama indirim oraninin yüzde 22 olduguna dikkati çekerek, "Yarismanin oldugu hiçbir normal ihalede, ihale rakami kesinlikle yaklasik maliyet rakamina yaklasmaz. Onun çok altindadir” diye konustu.



Sistematik bir organizasyon oldugunu söyleyen Canikli, “Sadece belli firmalar giriyor, o firmalara diyorlar ki ’Siz, eksik belge verin, ihale disi kalin’. Tek basina ihaleyi alan o firmaya da yaklasik maliyet rakami idare tarafindan bildiriliyor, söyleniyor. Yoksa o rakami yakalamasi mümkün degil, esyanin tabiatina aykiri, milyonda bir ihtimal. Hepsinde tam bir tezgah kurulmus. Saadet zinciri. Müthis bir organizasyon” dedi.



Canikli, sunlari söyledi:

“Maliye müfettisligi görevinde bu tür sorusturmalari çok yaptim. Kanuna, mevzuata aykiriliklarla karsilastik, geregi yapildi. Sistematik bir yolsuzlukla hiç karsilasmadik bugüne kadar. Tarihin en büyük yolsuzlugu. Sadece 7 ihale. 1993’teki ISKI skandali bunun yaninda devede kulak kalir. Sizin de sorumlulugunuz var. ’Duymadik, bilmedik’ demeyin, onun için söylüyorum. Simdi yapilmasi gereken su; gideceksiniz, hesap soracaksiniz. Tamam, Sayin Kiliçdaroglu TÜIK’e gidin ama önce baskini buraya yapin. Su ara biz bu görüsmelere devam ederken orada ihale yapiliyor ve belediye, devlet soyuluyor. Bugüne kadar bu sirkete 1,8 milyar liralik ihale verilmis.”

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun kara kis fonundan bahsettigini animsatan Canikli, “700 milyon fazla ödeme var. Gidin alin. Belediye sizin belediye. Hirsizlik var, haksiz kazanç var. Belediye, devlet zarara ugratiliyor. Gidin alin, kara kis fonu olarak kullanin. Uzaga gitmenize gerek yok." ifadelerini kullandi. Istanbul Büyüksehir Belediyesi devralindiginda 23 milyar lira olan borcunun 2020 sonu itibariyle 45 milyar liraya çiktigini, su anda 100 milyar lirayi geçtigini ve borcun katlandigini vurgulayan Canikli, yatirimlarin, sosyal harcamalarin azaltildigini belirtti.

Canikli, Istanbul Büyüksehir Belediyesinin koalisyonla yönetildigini dile getirerek, “Parlamenter sistem olayini bir kez daha düsünün. Bir koalisyon söz konusu oldugunda nasil bir yönetim tarzi ortaya çikiyor Istanbul Büyüksehir Belediyesinde bunu somut olarak gördük, yasiyoruz. Türkiye geriye gitmeyecek. Bundan kimsenin kuskusu olmasin. Türkiye büyümeye, güçlenmeye devam edecek. Türkiye bölgesinde ve küresel ölçekte oyun kurucu bir ülke olmaya devam edecek. Kim ne derse desin Türkiye’nin bu yürüyüsünü hiç kimse durduramayacak” diye konustu.

(Musa Erdogan/IHA)
Kaynak: İHA