Cumhurbaskani Erdogan, Jorge Sampaio'yu Anma Töreni'ne Videolu Mesaj Gönderdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Portekiz Eski Cumhurbaskani, Birlesmis Milletler Medeniyetler Ittifaki Ilk Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio’yu Anma Töreni’ne video mesaj gönderdi.

Erdogan, Sampaio’yu anmak üzere New York’taki Birlesmis Milletler Genel Merkezi’nde düzenlenen törende yayinlanan mesajinda, Sampaio’nun vefatindan derin üzüntü duydugunu ifade etti.

Erdogan, Sampaio’nun ailesine, Portekiz halkina ve Birlesmis Milletler camiasina bassagligi dileklerini iletti. Erdogan, Sampaio’nun, Portekiz’in demokrasi tarihinde önemli roller üstlenmis müstesna bir devlet adami oldugunu belirtti.

Erdogan, Sampaio’nun Lizbon Belediye Baskanligindan Cumhurbaskanligina uzanan siyaset hayati boyunca, çogulcu demokrasinin etkin biçimde hayata geçirilmesi için çaba gösterdigini belirtti.

Erdogan, Sampaio’nun, Cumhurbaskanligi görevi sirasinda Türkiye-Portekiz arasindaki dostlugun ve is birliginin güçlendirilmesine verdigi destegi daima hatirlayacaklarini belirtti.

Erdogan, Ispanya’nin önceki basbakanlarindan Jose Luis Rodriguez Zapatero’yla 2005’te Medeniyetler Ittifaki Girisimi’ni baslattiklarini, Birlesmis Milletler Genel Sekreteri tarafindan da benimsenerek bir Birlesmis Milletler Girisimi halini alan Medeniyetler Ittifaki’nin ilk Yüksek Temsilciligi görevini Sampaio’nun üstlendigini anlatti.

Sampaio’nun yönetiminde bir platform olmanin çok ötesine geçip, Birlesmis Milletler sisteminin önemli unsurlarindan biri haline dönüstügünü ifade eden Erdogan, “Sampaio, 2007 senesinden 2012 yilina kadar yürüttügü bu görev boyunca, Medeniyetler Ittifaki’nin kavramsal çerçevesinin olusturulmasi, kurumsallasmasi, faaliyetlerinin çesitlendirilmesi yönünde kiymetli katkilarda bulundu. Medeniyetler Ittifaki’nin uluslararasi barisa hizmet edecek bir yapiya dönüsmesi için gayret gösterdi. Nitekim Medeniyetler Ittifaki, Sayin Sampaio’nun yönetiminde bir platform olmanin çok ötesine geçip, Birlesmis Milletler sisteminin önemli unsurlarindan biri haline dönüstü. Birlesmis Milletler çatisi altinda kurulmus olan Medeniyetler Ittifaki Dostlar Grubu’nun ülke ve uluslararasi kuruluslardan olusan üye sayisi bugün 146’ya ulasmistir” ifadelerini kullandi.

Erdogan, Medeniyetler Ittifaki’nin geldigi noktada, Sampaio’nun ortaya koydugu kapsayici bakisi açisinin büyük etkiye sahip oldugunu vurguladi. Kurulusundan bu yana Medeniyetler Ittifaki’nin basarili ve etkin bir baris projesi olmasi yolunda önemli adimlar atildigini aktaran Erdogan su ifadelere yer verdi:

"Islam düsmanliginin, irkçiligin, antisemitizmin ve yabanci karsitliginin yükselise geçtigi bu dönemde, Medeniyetler Ittifaki’nin vizyonu ve savundugu degerlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor. 16 yil önce tohumlarini attigimiz bu girisim, dünyanin içinde bulundugu krizlere önemli bir çikis yolu sunuyor. Bu düsüncelerle Sayin Sampaio’yu bir kez daha saygiyla aniyor, ailesine, sevenlerine ve Medeniyet Ittifaki camiasina bassagligi diliyorum."
Kaynak: İHA