ABD Yönetiminden Iran, Suriye Ve Uganda'da 15 Kisi Ve 4 Kurulusa Yaptirim

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Iran, Suriye ve Uganda'da siyasi muhaliflere ve barisçil protestoculara yönelik ciddi insan haklari ihlalleri ile iliskili 15 yetkili ve 4 kurulusu yaptirim listesine aldiklarini bildirdi.

Blinken, yaptigi yazili açiklamada, "ABD, bu haftaki Demokrasi Zirvesi'nin hedefleriyle tutarli olarak, dünya çapinda ciddi insan haklari ihlallerine ve baskici eylemlere karsi koymak için tüm araçlarini kullanmaya kararlidir. Bu nedenle Baskanlik Kararnameleri uyarinca siyasi muhalifleri, barisçil protestoculari ve diger bireyleri hedef alan ciddi insan haklari ihlalleri ve baskici eylemlerle baglantili olarak bugün üç ülkede çok sayida aktörü yaptirim listesine aldik." ifadelerine yer verdi.

Bu kisi ve kuruluslarin Iran, Suriye ve Uganda’da ciddi insan haklari ihlallerine karistigini kaydeden Blinken, "ABD, dünya çapinda insan haklarini kötüye kullananlar için demokrasiyi ve hesap verebilirligi tesvik etmeye kararlidir." degerlendirmesinde bulundu.

ABD Hazine Bakanligi da yaptirim listesine alinan kisi ve kuruluslara iliskin yazili açiklama yapti.

Açiklamada, Iran’da protestolara müdahale ve gözaltina alinan protestoculara kötü muamele etmekle suçlanan Iran Kolluk Kuvvetleri Özel Birimi ve ona bagli Iran Terörle Mücadele Özel Birimi’nin yani sira Sistan’da bulunan Zahedan Hapishanesi ve Isfahan Merkez Hapishanesinin yaptirim listesine alindigi kaydedildi.

Açiklamada, Iran’in Kuds kentinin valisi Leyla Vasegi’nin yani sira Iran güvenlik bürokrasisinden 8 yetkiliye yaptirim uygulandigi kaydedildi.

- Suriye'de kimyasal silah saldirilarina karisanlara da yaptirim uygulandi

Açiklamada ayrica Suriye'de Esed rejimine bagli Hava Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Istihbaratina bagli 5 üst düzey subayin da yaptirim listesine alindigi kaydedildi.

Bu kisilerin dogrudan Suriye’nin kimyasal silah stogunu kontrol ettigi belirtilen açiklamada, listede 2012’de Dera’da yüzlerce sivilin katliamindan sorumlu Hava Kuvvetleri Istihbaratinda üst düzey görevli Kathan Halil’in ve 2017’deki Han Seyhun saldirisinda dogrudan rol alan Tümgeneral Muhammed Yusuf Al Hasuri’nin de yer aldigi bildirildi.

Hazine Bakanliginin açiklamasinda ayrica Uganda Askeri Istihbarat Sefi Tümgeneral Abdel Kandiho’nun da siyasi muhaliflerin tutuklanip sorgulanmasinda rol aldigi gerekçesi ile yaptirim listesine alindigi kaydedildi.

Kaynak: AA