'9. Uluslararasi Ipekyolu Film Ödülleri' Sahiplerini Buldu

Bu yil 'SETEM Emek Ödülü' yönetmen Yavuz Turgul'a verilirken, uluslararasi alanda 'En Iyi Kurmaca Film' Azerbaycan'dan Amil Amal'in 'Tremble' adli yapimi seçilirken, 'En Iyi Senaryo' ödülünü Iran'dan Reza Fathi'nin 'Zamharir', 'En Iyi Belgesel' ödülünü yine Iran'dan Mohammed Alimoradi'nin 'My Name' filmi aldi Orhan Tekeoglu'nun 'Fatma Kayaci'nin Bilinmeyen Hikayesi' adli yapimi 'Ulusal En Iyi Belgesel', belgesel dalinda 'En Iyi Senaryo', 'En Iyi Yönetmen' ve 'En Iyi Görüntü Yönetmeni' ödüllerini kazandi.

Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birligi (SETEM) tarafindan, Kültür ve Turizm Bakanliginin katkilariyla ve Beyoglu Belediyesinin destegiyle bu yil dokuzuncusu düzenlenen "Uluslararasi Ipekyolu Film Ödülleri" verildi.

Atlas 1948 Sinemasi'nda düzenlenen ödül töreninde kisa film, belgesel ve animasyon kategorilerinde ödüller sahiplerini buldu.

Törende konusan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Türk sinemasinin ve dizilerinin bugün dünyanin 152 ülkesine ulastigini belirterek, bu topraklarin hikayelerinin izleyicilerin ilgisini çektigini söyledi.

Demircan, Türk yapimlardan kaynakli yurt disindan birçok kisinin Türkçe ve Türk kültürüne ilgi gösterdigini, bu konuda yapacak çok seyin oldugunu ifade etti.

Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz da ülkelerin kültürel kodlarinin, Ipek Yolu üzerinden insanligin bir birikimi olarak sinemaya aktarildigini anlatti.

Yildiz, Kovid-19 salgininin sinema sektörünü oldukça zorladigina isaret ederek, her türlü kosula ragmen festivali düzenlemelerinden dolayi SETEM'i tebrik etti.

Festival Baskani Mehmet Güleryüz ise "Bu sene de kadim Ipek Yolu'nda sinema kervani kuruldu. Bu yil dokuzuncusunu gerçeklestirdigimiz festivalimiz yine dolu dolu geçti. Uluslararasi Ipekyolu Film Ödüllerinin hedefi bu cografyada üretilen filmleri görünür kilmaktir. Ilk ödüllerini Ipekyolu Film Festivalinde almis birçok ulusal ve uluslararasi genç yönetmenler yollarina devam ediyorlar. Önümüzdeki yil festivalimizin 10'uncu yilinda daha kapsamli bir program ile seyirci ile bulusmayi hedefliyoruz." dedi.

Programda ayrica konusan Festival Direktörü Feza Sinar, Anadolu'dan, Özbekistan'a, Yunanistan'dan Irak'a, Çin'den Pakistan'a festival kapsaminda bu yil 3 bin 89 film basvurusu aldiklarini aktardi.

- "SETEM Emek Ödülü" yönetmen Yavuz Turgul'a verildi

Bugüne kadar Vedat Türkali, Ertem Göreç, Safa Önal, Mehmet Dinler, Ülkü Erakalin, Aram Gülyüz, Necip Sarici, Yilmaz Atadeniz, Memduh Ün, Duygu Sagiroglu, Ertunç Senkay, Tolgay Ziyal, Hüsamettin Ünlüoglu, Annie Pertan, Aycan Çetin ve Aytekin Çakmakçi'ya verilen "SETEM Emek Ödülü", Türk sinemasinin usta yönetmenlerinden Yavuz Turgul'a deger görüldü.

Ödülü törende babasi adina Annie Pertan'in elinden Nisan Turgul aldi.

Festivalde 3 binin üzerinde basvurunun ardindan uluslararasi ve ulusal alanda ön elemeyi geçen 43 film, sinema alaninda usta isimlerin yer aldigi jüri tarafindan degerlendirildi.

Uluslararasi alanda Film Endüstri Danismani Hayet Benkara, yönetmen Reza Siami ve yönetmen Ilgar Necef'in degerlendirdigi sonuçlar kapsaminda "En Iyi Kurmaca Film" dalinda Azerbaycan'dan Amil Amal'in "Tremble" adli yapimi seçilirken, "En Iyi Senaryo" ödülünü Iran'dan Reza Fathi'nin "Zamharir", "En Iyi Belgesel" ödülünü yine Iran'dan Mohammed Alimoradi'nin "My Name" filmi aldi.

"Uluslararasi Ipekyolu En Iyi Yönetmen" ödülüne "Bir Nehir Kiyisinda" adli filmiyle Muhammed Furkan Dasbilek, "En Iyi Animasyon Ödülü"ne de Özbekistan'dan Shokir Kuziboy'un "Girl and Cloud" adli yapimi layik görüldü.

"Kurmaca Jüri Özel Ödülü" Kazakistan'dan Begaly Shibikeyev'in "The Bird", "Kurmaca Jüri Mansiyon Ödülü" Hindistan'dan Shraddha Bilwal'in "Circular Route", "Belgesel Jüri Özel Ödülü Azerbaycan'dan Latif Latifsoy'un "Anya" ve "Belgesel Jüri Mansiyon Ödülü" ise Irak'tan Ahmed Alsammar'in "The Last Dance" filmine verildi.

- "Fatma Kayaci'nin Bilinmeyen Hikayesi" belgeseli 4 ödül kazandi

Ulusal Belgesel kategorisinde de filmler, Istinye Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Peyami Çelikcan'in jüri baskanliginda Istinye Üniversitesi Ögretim Üyesi Nezih Erdogan ve yönetmen Didem Sahin tarafindan seçildi.

Orhan Tekeoglu'un "Fatma Kayaci'nin Bilinmeyen Hikayesi" adli yapimi "Ulusal En Iyi Belgesel", belgesel dalinda "En Iyi Senaryo", "En Iyi Yönetmen" ve "En Iyi Görüntü Yönetmeni" ödüllerini kazandi.

Bu kategoride "En Iyi Kurgu Ödülü" de "Bulak" filmiyle Zoran Furkan Cömert'in, "Jüri Özel Ödülü" de "Ada'm" filmiyle Turgay Kural'in oldu. ???????"Ada'm" film ayni zamanda "En Iyi Görüntü Yönetmeni" ödülüne de deger görüldü.

Haziran ayinda hayatini kaybeden ressam ve çizer Safak Tavkul anisina bu yil onun ismiyle verilen ulusal animasyon kategorisinin jürisinde, Jüri Baskani Istanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Baskani Dide Akdag, yönetmen Nermin Er ve Bilkent Üniversitesi Ögretim Görevlisi Nefise Abali yer aldi.

Animasyon dalinda Emir Aytemür'un "Buz Için Çiglik" filmi "En Iyi Film" ödülünü, Emrah Özçelik'in "Paralel Evrim" filmi "En Iyi Yönetmen" ödülünü kazanirken, "En Iyi Animatör" ve "En Iyi Senaryo" ödülüne ise "Pimino" adli yapim seçildi. "Jüri Özel Ödülü"ne ise "Sudan Çikmis Balik" filmiyle Nur Özkaya sahip oldu.

Kaynak: AA