Gambiya'da Barrow Yeniden Cumhurbaskani Seçildi

Gambiya'da 27 yil aradan sonra sürgündeki eski Cumhurbaskani Yahya Jammeh olmadan 4 Aralik'ta yapilan cumhurbaskanligi seçimlerinde Ulusal Halk Partisi (NPP) adayi ve mevcut Cumhurbaskani Adama Barrow yeniden seçildi.

Bagimsiz Seçim Komisyonundan yapilan açiklamaya göre, Barrow 457 bin 519 oy alarak yüzde 53 ile kazandi. Barrow'un cumhurbaskanligi yarisindaki en büyük rakibi ana muhalefetteki Birlesik Demokrat Partisi (UDP) lideri Ousainou Darboe ise 238 bin 253 oy aldi.

Bagimsiz Seçim Komisyonu Baskani Alieu Momar Njai, yaptigi açiklamada, "Seçimlerde 457 bin 519 oy alan Adama Barrow'un Gambiya baskanligina usulüne uygun olarak seçildigini beyan ediyorum." dedi.

Aralik 2016 seçimlerinde, muhalefet koalisyonunun lideri olarak görev yapan ve çok fazla göz önünde bir isim olmayan Barrow, sürgündeki Jammeh'i her seye ragmen maglup etmeyi basarmisti.

Gambiya'nin üçüncü Cumhurbaskani olan Barrow, önümüzdeki bes yol boyunca görev yapacak.

Yaklasik 2,5 milyon nüfusa sahip Gambiya'da cumhurbaskanligi için 6 aday yaristi.

- Ülkeyi 22 yil boyunca yönetmisti

Jammeh, 22 Temmuz 1994'te askeri darbeyle Gambiya'da yönetimi devralmis ve 22 yil boyunca ülkeyi yönetmisti.

Yahya Jammeh, iktidarinda "iskence, tecavüz ve infaz" gibi çesitli hak ihlalleri iddialariyla suçlanmis ve 1 Aralik 2016'daki cumhurbaskanligi seçiminde rakibi Adama Barrow'a yenilmisti.

Sonuçlari kabul etmeyen Jammeh, daha sonra iktidari birakmasi yönündeki çagrilari reddetmisti.

Görevi Barrow'a 19 Ocak 2017'de devretmesi gereken Jammeh, 17 Ocak'ta 90 günlük olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti. Sonrasinda baskilara dayanamayan Jammeh, 21 Ocak 2017'de ülkeden ayrilarak Ekvator Ginesi'ne gitmisti.

Jammeh, mayista ülkeye dönecegini duyurmustu.

Kaynak: AA