Tas Kömürü Çikaran Madencilerin 'Mutlak Karanlik'taki Zorlu Mesaisi

'Kara elmas diyari' Zonguldak'ta yerin metrelerce altindaki tas kömürünü yeryüzüne çikararak ülke ekonomisine katki saglayan madenciler, riziklarini dünyanin en zor mesleklerinden birini yaparak kazaniyor Maden isçisi Tolga Arslan: 'Madencilik çok kutsal bir meslek. Yerin metrelerce altina iniyorsunuz, oradan kömürü yerin üstüne çikarmak kolay bir is degil. Kömürü milletimizin, vatanimizin hizmetine sunmak büyük bir hizmet'

GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak'ta dünyanin en zor mesleklerinden birini yapan madenciler, yerin metrelerce altinda "kara elmas" olarak adlandirilan tas kömürünü gün yüzüne çikarmak için alin teri döküyor.

Baret isiklariyla aydinlanan "mutlak karanlik"ta kömür çikararak riziklarini kazanan maden isçileri, verdikleri emekle ülke ekonomisine katki sagliyor.

Türkiye Taskömürü Kurumuna (TTK) bagli Armutçuk, Kozlu, Karadon, Amasra ve Üzülmez müessese müdürlüklerinin yani sira özel maden ocaklarinda çalisan isçilerin emegiyle çikarilan kömür, bölgedeki demir-çelik fabrikalarinin yani sira termik santrallere ham madde kaynagi olusturuyor.

Bölgenin ekonomik ve sosyal kalkinmasinda belirleyici güç olan tas kömürünün çikarilmasinda büyük rol oynayan madenciler, alin teri dökerek gün isigina çikardiklari tas kömüründen evlerine ekmek götürüyor.

Sabahin erken saatlerinde çalistiklari maden ocagina gelen isçiler, is elbiselerini giyerek kara elmasi gün isigina çikarmak için ilk hazirliklarini yapiyor.

Ekipmanlari ile kisisel koruyucularini da yanina alan isçiler, el feneri ve baret isiklarinin aydinlattigi dehlize girip ise koyuluyor.

Yerin metrelerce altinda o gün yerine getirecekleri görevi ögrendikleri tertip alanina gelen madenciler, ocak içerisinde kullanacaklari malzemeleri arkadaslariyla vagonlarla madene gönderiyor.

Maden isçileri, görev yerlerine agaç ve demir tahkimatla örülmüs galerilerden farkli yönlere dagilarak üretim bölgelerine gidiyor.

Madencilerin kazilariyla ocak içinde biriken ve konveyörle daha yüksek kodlardaki galerilere tasinan kömürün vagonlara doldurulmasinin ardindan, kara elmasin vinçle yer üstüne yolculugu basliyor.

Bin bir zorlukla yerin metrelerce altindaki milli servet olan kara elmasi gün isigina çikararak ülke ekonomisine kazandiran madenciler, 8 saatlik mesailerini tamamlayarak ocaktan "geçmis olsun" dilekleriyle çikip ailelerine kavusma heyecaniyla evlerinin yolunu tutuyor.

- "Devletimiz, milletimiz için çalisiyoruz"

TTK Kozlu Müessese Müdürlügüne bagli maden ocaginda isçi Tolga Arslan, AA muhabirine, 3 yildir madenci olarak çalistigini, yer altinda çalismanin çok zor oldugunu söyledi.

Yer altinda dikkatli çalismanin önemini vurgulayan Arslan, "Her seyden önce is güvenligi ve arkamizda biraktigimiz ailemiz önemli. Madencilik çok kutsal bir meslek. Yerin metrelerce altina iniyorsunuz, oradan kömürü yerin üstüne çikarmak kolay bir is degil. Kömürü milletimizin, vatanimizin hizmetine sunmak büyük bir hizmet." ifadelerini kullandi.

Arslan, meslegini severek yaptigini, "helal ekmek" kazandigi için mutlu oldugunu ifade etti.

Özel bir maden ocaginda çalisan Beytullah Köroglu ise babasinin da madencilik yaptigini anlatarak, "Yer üstündeki polis, memur ne ise bizler de yer altinda devletimiz, milletimiz için çalisiyoruz. Hiçbir seyin garantisi yok ama maden bir tik daha önde. Bizler buraya kelle koltukta giriyoruz." diye konustu.
Kaynak: AA