Sakarya Tarihinin En Yüksek Kasim Ayi Ihracat Rakamina Ulasti

SATSO Yönetim Kurulu Baskani Akgün Altug: 'Ülkemiz dis ticareti uzun süredir devam eden ciddi bir yükselis trendinde. Çogu ihracatçi ilde hissedilen ve etkisini gösteren bu yükselis, Sakarya'da da karsilik bulmaya devam ediyor'

Sakarya'nin 506 milyon 351 bin dolarlik ihracatla tarihinin en yüksek kasim ayi ihracat rekorunu kirdigi bildirildi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasi (SATSO) Yönetim Kurulu Baskani Akgün Altug, yaptigi yazili açiklamada, 2021 Ocak-Kasim dönemi yillik bazda Türkiye'nin 203,1 milyar dolar ihracat yaparak geçtigimiz yila göre 33,82 artis basarisi yakaladigini hatirlatti.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre, Sakarya'nin kasim ayinda 2020'nin ayni dönemine göre 506 milyon 351 bin dolar ihracat gerçeklestirerek Ekim ayinda oldugu gibi kasim ayinda da tüm zamanlarin en yüksek kasim ayi ihracat rekorunu kirdigini belirten Altug, "Ülkemiz dis ticareti uzun süredir devam eden ciddi bir yükselis trendinde. Çogu ihracatçi ilde hissedilen ve etkisini gösteren bu yükselis, Sakarya'da da karsilik bulmaya devam ediyor. TIM tarafindan açiklanan son rakamlara göre, kentin Kasim ayinda 506 milyon 351 bin dolar ihracat gerçeklestirdi. Gene TIM verilerine göre 2020’nin ayni dönemine göre yüzde 12’lik bir artis yasanmistir. 2021 yili içerisindeki en yüksek 2 aylik ihracat performansini üst üste yakalamis olduk." ifadesini kullandi.

Altug, TIM verilerinde, Sakarya'da ekim ayina göre yüzde 9'luk telafi edilebilir bir düsüs söz konusu olsa da 2021'in 11 aylik döneminde 4 milyar 565 milyon dolarlik ihracatla, 2020 yilinin 11 aylik dönemine göre yüzde 13,2'lik artis gerçeklestirildigine dikkati çekti.

TÜIK tarafindan açiklanan ekim ayi ithalat verilerine bakildiginda 270 milyon dolar olarak gerçeklestigi bilgisini veren Altug, sunlari kaydetti:

"TÜIK verilerine göre, ekim ayinda ihracatin ithalati karsilama orani yüzde 213.41 olarak gerçeklesmistir. Açiklanan veriler neticesinde ülkemiz genelindeki üretim ve dis ticaret yükselisi trendinde Sakarya yine ön siralarda kendini göstermeye devam etmektedir. Artan yatirimlar, yeni ve genisleme çalismasi yapilan OSB projelerimiz, sanayideki dönüsümler, KOBI'lerin ihracatta yükselisi ve destekler gibi etmenler ile ihracattaki yükselisimiz yine diger illere örnek olacak, basi çekecek seviyede olmaya devam edecektir. Sakarya, üretimi ana odagina alarak ekonomi basta olmak üzere her türlü alanda gelisimini sürdürecektir. Rekorlar ile bu yola devam etmemizi saglayan, üretimi benimsemis is dünyamiza bu basari için tesekkür ediyoruz."
Kaynak: AA