Fransa Ve Suudi Arabistan, Lübnan Ile Körfez Ülkeleri Arasindaki Krizi Çözmek Için Çalisacak

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Lübnan'in bazi Körfez ülkeleriyle yasadigi diplomatik krizin çözümü ve Lübnan halkina yardim etmek için Suudi Arabistan ile çalismak istediklerini söyledi.

Çiktigi Körfez turunda Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar'in ardindan Suudi Arabistan'a geçen Macron, Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

Macron, Orta Dogu'daki gelismelerin ele alindigi görüsmenin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Asharq televizyonunun canli yayimladigi basin toplantisinda Macron, "Lübnan konusunda çok çalistik ve derhal Lübnan Basbakani Necib Mikati'yi aradik. Fransa ve Suudi Arabistan, Lübnan halkina destek olmak ve gerek enerji gerek gida ya da insani yardimlar konusunda olsun ekonomik ve ticari alisverisi yeniden baslatmak için çalismak istiyor." dedi.

Macron, Mikati'nin Suudi Arabistan'a davet edilip edilmedigiyle ilgili soruyu "henüz böyle bir davet yok" ifadesiyle yanitladi.

Lübnan'in, Enformasyon Bakani George Kardahi'nin açiklamalari ve Körfez ülkelerine uyusturucu ihraci konusunda Suudi Arabistan'in taleplerine olumlu yanit verdigini belirten Macron, "Mikati'nin dün yaptigi açiklamalari görmezden gelemeyiz. Bunun, iliskilerin yeniden baslatilmasi anlamina geldigini ve üçlü is birligi asamasina girdigimizi düsünüyorum." dedi.

Lübnan Basbakani Mikati dün yaptigi açiklamada, "Kardahi'nin istifasi, Suudi Arabistan ve bazi Körfez Isbirligi Konseyi üyesi ülkelerle ortaya çikan krizden sonra zorunlu hale gelmisti." ifadesini kullanmisti.

Körfez ülkelerinin Beyrut ile iliskilerini kesmesinin ardindaki ana sebepler arasinda Iran ile Suudi Arabistan arasindaki bölgesel çekisme ve Lübnan'dan söz konusu ülkelere ihraç edilen uyusturucu yer aliyor.

- Lübnan ile Körfez ülkeleri arasindaki kriz

Lübnan Enformasyon Bakani Kardahi, daha önce katildigi belirtilen ve 27 Ekim'de yayimlanan bir televizyon programinda, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayici ifadeler kullanmisti.

"Hizbullah gibi Husilerin de silahli bir örgüt olarak kendi topraklarini savunduklarini düsünüp düsünmedigine" iliskin soruya Kardahi, "Tabii ki topragini koruyor. Sahsi görüsüm, Yemen'de bu savasin sona ermesi gerekiyor. Savas uçaklariyla evler, binalar, köyler ve sehirler saldirilara maruz kaliyor." yanitini vermisti.

Kardahi'nin özellikle Riyad yönetiminin tepkisini çeken ifadeleri üzerine Lübnan Basbakani Necib Mikati, yazili bir açiklama yayimlamisti. Mikati, Kardahi'nin açiklamalarinin hiçbir sekilde Lübnan'in Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile siyasetini yansitmadigini bildirmisti.

Buna ragmen Suudi Arabistan ve Bahreyn 29 Ekim'de, Kuveyt ve Birlesik Arap Emirlikleri 30 Ekim'de, Yemen de 2 Kasim'da Lübnan'daki büyükelçilerini geri çagirmisti.

Kaynak: AA