Fransa Ve Suudi Arabistan, Iran'in Nükleer Programini Gelistirmesinden Endise Ediyor

Suudi Arabistan ve Fransa, Iran'in nükleer programini gelistirmesinden endise duyduklarini açikladi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un Körfez turunun son ayagi olan Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile gerçeklestirdigi görüsmenin ardindan ortak yazili açiklama yapildi.

Suudi Arabistan haber ajansi SPA'da yer alan açiklamaya göre, Suudi Arabistan ve Fransa, Iran'in nükleer programini gelistirmesinden büyük endise duyduklarini ifade etti.

Iki ülke ayrica, balistik füzeler ve insansiz hava araçlarinin kullanimi da dahil olmak üzere Iran'in bölge istikrarini sarsan faaliyetlerine karsi koymanin gerekliligi üzerinde durdu.

Fransa, Iran'in nükleer silah sahibi olmasi ya da bunu gelistirmesine izin vermemeye kararli oldugunu vurguladi.

Iki ülke, Lübnan hükümetinin, finans, enerji, yolsuzlukla mücadele ve sinir denetimini içeren kapsamli reformlar yapmasi gerektigini belirtti ve bunun gerçeklestirilmesi için Lübnan ile birlikte çalisma konusunda anlasti.

Fransa ve Suudi Arabistan, Lübnan ordusunun rolünün güçlendirilmesi ve silahlarin sadece devletin mesru kurumlarinin elinde olmasi gerektigine isaret etti.

Açiklamaya göre, Lübnan halkinin yasadigi sikintilari hafifletmek için Fransa-Suudi Arabistan insani yardim mekanizmasi kurulmasi konusunda anlasmaya varildi.

Fransa Cumhurbaskani Macron, daha önce basina yaptigi açiklamada, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman ve Lübnan Basbakani Necib Mikati ile telefon görüsmesi gerçeklestirdigini söylemisti.

Mikati ise söz konusu görüsmeyi, Riyad ve Beyrut yönetimleri arasindaki tarihi iliskilerin yeniden canlandirilmasi için "önemli bir adim" olarak nitelendirmisti.

Macron, çiktigi Körfez turunda Birlesik Arap Emirlikleri ve Katar'in ardindan bugün Suudi Arabistan'a geçmisti.

Kaynak: AA