Avusturya'da 40 Binden Fazla Kisi Covid-19 Kisitlamalarini Protesto Etti

Avusturya’nin baskenti Viyana’da 40 binden fazla kisi, Covid-19 salgini nedeniyle uygulanan kisitlamalari ve hükümetin zorunlu asi uygulamasina yönelik planlarini protesto etti.



Avusturya’da halk, Covid-19 kisitlamalarini protesto etmek amaciyla yeniden sokaga indi. Baskent Viyana’da 40 binden fazla kisi, Covid-19 salgini nedeniyle uygulanan kisitlamalari ve hükümetin zorunlu asi uygulamasina yönelik planlarini protesto etti. Göstericiler, ellerinde “Kendim karar verecegim”, “Avusturya’yi Yeniden Harika Yap" ve 1 yilda 3 Basbakanin degismesine tepki olarak “Yeniden seçim” yazili pankartlar tasidi. Viyana’da daginik olarak baslayan gösteriler daha sonra baskentteki birinci bölgeyi çevreleyen Ring’de yürüyüse dönüsürken, protestolar için bin 200 polis görevlendirildi.

Göstericilerden biri basina yaptigi açiklamada, “Buradayim çünkü zorunlu asilamaya karsiyim. Insan haklarindan yanayim ve insan haklari ihlallerine son verilmeli” dedi.



Enfeksiyonlarda bir artisla karsi karsiya kalan hükümet, geçen ay Avusturya’yi Bati Avrupa’da sokaga çikma yasagini yeniden uygulayan ilk ülke yapti ve Subat ayindan itibaren asilari zorunlu hale getirecegini açikladi.



Yer yer tansiyonun yükseldigi gösterilerde, polise havai fisekle saldiran bazi protestoculara göz yasartici gazla müdahale edildigi ve gözaltina alinanlarin oldugu aktarildi.

Avusturya, kis mevsimi öncesi sokaga çikma yasagi ilan eden ilk Avrupa ülkesi olmustu

Avusturya’da 15 Kasim’da Covid-19 asisi olmayanlar veya hastaligi atlatip iyilestigini belgelendirmeyen 12 yasin üzerindeki kisiler için sokaga çikma kisitlamasi yürürlüge girmisti. Hükümet bu kararin ardindan 19 Kasim’da ise, 22 Kasim’da baslayan ülke genelinde sokaga çikma yasagini duyurmustu. Bu kararla Avusturya, kis mevsimi öncesi sokaga çikma yasagi ilan eden ilk Avrupa ülkesi olmustu.

1 Subat’tan itibaren asi zorunlu olacak

Avusturya’da asi karsitligi ve yalan haberler nedeniyle halkin büyük bir kisminin asi olmayi reddettigi ve 1 Subat 2022 tarihinden itibaren asinin zorunlu hale getirilecegi duyurulmustu.
Kaynak: İHA