Konsere, Edirne Kirmizisi Damga Vurdu

Balkan Senfoni Orkestrasinca düzenlenen konserde bir döneme damga vuran ve rengiyle dillere destan olan Edirne kirmizisina özel bir yer ayrildi.

Konsere, Edirne Kirmizisi Damga Vurdu


Balkan Kongre Merkezi’nde gerçeklesen konsere Balkan Senfoni Orkestrasi’nin tüm üyeleri, Edirne’nin en önemli kültürel degerlerinden biri olan ve Trakya Üniversitesinin elinde yeniden canlanan Edirne kirmizisi renginde hazirlanan aksesuarlarla çikti. Edirne kirmizisi renginde kravat ve fularlarla sahnede yerini alan sanatçilar, konserde renkli görüntüler olusturdu.

Trakya Üniversitesi Edirne Kirmizisi Projeler Koordinatörü, Özel Kalem Orkun Akman katilimcilara bilgiler verdi. Edirne kirmizisinin bu topraklardan dünyaya açilan bir renk oldugunu söyleyen Akman, "Yillar içinde sirdan zanaata, sanattan bilime, yerel atölyelerden küresel piyasalara dogru uzanan bir yolculugun baskahramani olan Edirne kirmizisi, yüzlerce yil aradan sonra Trakya Üniversitesinin farkli alanlarda baslattigi çalismalarla dogdugu topraklara, ismiyle müsemma kente döndü. Sayin Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoglu’nun Edirne’nin öz degeri olan bu kültürel mirasa sahip çikmasiyla baslayan çalismalar üniversitemizin ziraat, tekstil, kimya eczacilik, edebiyat, turizm ve güzel sanatlar alaninda yürüttügü bilimsel arastirmalarla kent kültüründeki yerini iyice saglamlastirdi. Bu bilimsel çalismalarin yani sira ikili is birliklerine giderek Edirne kirmizisini elle tutulur, gözler görülür bir hale getiriyoruz. Iste tam da bu noktada Türkiye’nin köklü giyim markalarindan Kigili ile hayata geçirdigimiz is birligi sayesinde Edirne kirmizisini soyut halden somut hale getirdik” dedi.



Kirmizi rengin, pek çok duyguyu da içinde barindirdigini da ifade eden Akman “Kirmizi rengi birçok duyguyu sembolize ediyor. Birçok eski uygarlikta da kirmizi rengi yeni bir yili, tazelenmeyi, yeni baslangiçlari temsil ediyor. Bu yilin rengi de kirmizi ancak Edirne kirmizisi oldu. Çok da güzel oldu. Kirmizi, gerçekten de orkestraya çok yakisti" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA