Guatemala'da Iç Savasi Bitiren Baris Anlasmasinin 25. Yili Kutlandi

Orta Amerika ülkesi Guatemala'da, devlet ile Guatemala Ulusal Devrimci Ünitesi (URNG) arasinda, 36 yillik iç savasa son veren Baris Anlasmasinin yil dönümü kutlandi.



Bölge basininda çikan habere göre, Devlet Baskani Alejandro Giammattei, devlet ile URNG arasinda,1996'da imzalanan Baris Anlasmasi'ni Ulusal Kültür Sarayi'nda düzenlenen küçük bir törenle andi.

Guatemala Insan Haklari Ombudsmani Jordan Rodas, açiklamasinda, silahli çatisma döneminin magdurlarinin sorunlarina isaret ederek, "Su anki Guatemala hükümeti ile 25 yillik ciddi bir gerileme yasaniliyor. Baris Anlasmasinin imzalanmasindan bu yana insan haklari ihlalleri benzeri görüsmemis bir duruma geldi." ifadesini kullandi.

Iç Silahli Çatisma Magdurlari Ulusal Örgütler Platformu da Devlet Baskani Giammattei'yi elestirerek, "Giammattei, ülkede bir sömürü, yolsuzluk ve cezasizlik gündemini empoze etmek için baris ajandasini gömdü. Bu utanmazca yolu kinamak istiyoruz." dedi.

Öte yandan silahli çatismanin kurbanlari olarak bilinen bir grup, Latin Amerika'daki en kanli savaslardan biri olarak kabul edilen iç savas dönemini sembolik bir törenle hatirladi.

- Iç savas yillari

Birlesmis Milletler'e göre, Guatemala'da 1960 ve 1996 yillari arasinda yasanan 36 yillik iç savasta, çogu Maya yerlisi 250 binden fazla kisi öldürüldü, köyler yok edildi ve yüzlerce kisi de kayboldu.

Guatemala'da 1982'de darbeyle iktidara gelen ve 17 ay süren iktidari sirasinda yaklasik bin 700 Maya yerlisini öldürmekten 80 yil hapse mahkum edilen eski diktatör Efrain Rios Mont'un, daha sonra tekrar yargilanmasina karar verilmisti.

Kaynak: AA