Çubuk-1 Baraji 27 Yil Sonra Tekrar Su Tutmaya Basladi

Türkiye’nin ilk betonarme baraji Çubuk-1 Baraji, 27 yil aradan sonra tekrar su tutmaya basladi.

Çubuk-1 Baraji 27 Yil Sonra Tekrar Su Tutmaya Basladi
Çubuk Çayi’nin kirlenmesi ve baraj çanaginin alüvyonla dolmasi nedeniyle 1994 yilindan itibaren su birikimi durdurulan Çubuk-1 Baraji’nda Ankara Büyüksehir Belediyesinin çalismalariyla birlikte yeniden su tutulmaya baslandi.

27 yil sonra su tutulmaya baslanan Çubuk-1 Baraji’ndan elde edilecek su, tarimsal sulama faaliyetlerinde ve bölgedeki yesil alanlarin sulamasinda kullanilacak. Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas çalismayi, “Cumhuriyet nesli ne yapar? Ata’sinin mirasina sahip çikar. Mutluyuz, Çubuk-1 Baraji 27 senenin ardindan yaptigimiz çalismalarla su tutmaya basladi” sözleriyle duyurdu.

“7 milyon metreküp su tutumu hedefliyoruz”

Baraj kapasitesinin yüzde 50’si kadar su tutmayi hedeflediklerini belirten ANFA Genel Müdür Yardimcisi Özgür Alçi, “Barajin ilk kurulus kapasitesi 13,5 milyon metreküp. Biz yaklasik 7 milyon metreküp su tutumu hedefliyoruz” dedi.

Barajda biriktirilen suyun da ‘hasat makinesi’ ile atiklardan temizlenerek en kisa zamanda tarimsal sulamaya uygun hale getirilecegini vurgulayan Alçi, “Dolusavak ve dipsavak arasindaki belirli kotlarda bypass boru baglantisiyla ayrica Çubuk-1 Alani’ndaki kanala dinlenmis, çökelmis temiz suyu vererek hemsehrilerimizi daha saglikli, görsel olarak da daha düzgün ve kokudan arindirilmis bir suyla bulusturacagiz” dedi.

Kaynak: İHA