Cem Vakfi Baskani Izzettin Dogan, AIHM'in Türkiye'ye Yönelik Kararlarini Degerlendirdi

Cem Vakfi Genel Baskani ve Alevi Vakiflari Federasyonu Onursal Baskani Izzettin Dogan, Türkiye'nin, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'nin (AIHM) kararlarina uymasini beklediklerini söyledi.

Dogan, Sisli'de bir otelde düzenledigi basin toplantisinda, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin toplantisini degerlendirdi.

Türkiye'nin AIHM kararlarina uymasini beklediklerini dile getiren Dogan, "Türkiye AIHM'in kararlarina direniyor. Özellikle de Alevilerin haklari söz konusu oldugu zaman. Bu artik kabul edilebilecek bir olay degildir." dedi.

Alevilerin geçmisten bugüne bazi talepleri oldugunu, bunlarin karsilanmasi için son 30-35 yilda birçok siyasi parti ve liderleriyle bir araya geldiklerini anlatan Dogan, Alevilerin devlet bütçesinden pay alamadigini aktardi.

Alevilik Islam anlayisinin dünyanin her yerinde uluslararasi anlam kazandigini dile getiren Dogan, Bati'nin Islam'i "insan basi kesen din" seklinde göstermesinin yanlis oldugunu, bu durumun Islam'a yapilacak en büyük haksizlik oldugunu vurguladi. Izzettin Dogan, Aleviligin, "Herkesin kendi kafasina göre Alevilik tanimi yapmasi" gibi bir tehditle karsi karsiya olduguna isaret etti.

Izzettin Dogan, bir katilimcinin "AIHM kararlarinin uygulanmamasi halinde dava açacak miyiz?" sorusuna, "Bu yolu göstermek istemiyorum ama evet" yanitini verdi. Dogan, "Mahkeme karar verdiyse o karari uygula. Adaletin, barisin geregi bu. Insanlarin baris içinde birbirlerine saygi göstermeye devam etmesinin yolu bu." diye konustu.

Cem Vakfi Maltepe Sube Baskani Yilmaz Okatan'in Maltepe Belediyesince ilçedeki cemevinin kapatildigini hatirlatmasi üzerine Dogan, "Oradaki belediye baskani haddini asan tasarruflarda bulunuyor. Bu yanlis, bunu beklemiyordum kendisinden ama bunun hesabini da verecektir. Dogru yola girmezse orada büyük bir kitleyi karsisina almayi göze almamasi gerekir eger siyasetçiyse. Ama alirsa o zaman sonuçlarina katlanir." degerlendirmesini yapti.

Alevi Vakiflari Federasyonu Baskani Haydar Baki Dogan, Evrensel Mevlana Asiklari Vakfi (EMAV) Baskani Gürcan Kaftan, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz da toplantida konusma yapti.

Kaynak: AA