BM'nin Ev Sahipligindeki Toplantida Suriye'nin Toprak Bütünlügü Ve Terörle Mücadele Vurgusu

Belçika'nin baskenti Brüksel'de, Birlesmis Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in ev sahipligi yaptigi toplantida, 11 ülke ve 2 uluslararasi örgütün temsilcileri, Suriye'nin toprak bütünlügü ve bu ülkede terörle mücadelenin önemine vurgu yapti, Suriye krizine siyasi çözüm bulunmasi çabalarina desteklerini açikladi.

Pedersen'in ev sahipliginde Arap Birligi ve Avrupa Birligi'nin yani sira Türkiye, Misir, Fransa, Almanya, Irak, Ürdün, Norveç, Katar, Suudi Arabistan, Ingiltere ve ABD temsilcileri, Brüksel'de Suriye krizini görüsmek üzere bir araya geldi.

Büyükelçiler seviyesindeki toplanti sonrasinda yapilan yazili açiklamada, "Suriye'nin birligi ve toprak bütünlügü, teröre karsi her türlü ve tezahürde mücadelenin yani sira ülke çapinda acil bir ateskes, keyfi olarak gözaltina alinanlarin serbest birakilmasi ve insani yardimin engelsiz bir sekilde ihtiyaç sahiplerine ulastirilmasi da dahil olmak üzere 2254 sayili BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Karari'nin tüm yönleriyle uygulanmasina destegimizi yeniden teyit ettik." denildi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in çabalarinin memnuniyetle karsilandigi belirtilen açiklamada, katilimci ülkelerin Suriye krizine müdahil tüm taraflari sürece dahil etmeye ve krize siyasi bir çözümün bulunmasina yönelik çabalara verilen destegi artiracaklarini yineledigi kaydedildi.

Açiklamada, "10 yili askin süredir devam eden siddet ve sahadaki korkunç insani durum nedeniyle Suriye halkinin acilarina iliskin derin endiselerimizi dile getirdik. Hayat kurtaran insani yardima erisimin, sinir ötesi ve cephe hatlari arasinda dahil olmak üzere Suriye genelinde BMGK'nin 2254 kararina uygun bir sekilde saglanmasi gerektigini vurguladik." ifadelerine yer verildi.

BM'nin sinir ötesi insani yardimlarinin her ay üç milyondan fazla Suriyeliye ulastigi ve buna alternatif olacak baskaca bir mekanizmanin olmadigina isaret edilen açiklamada, Suriyeliler evlerine güvenli bir sekilde dönene kadar, Suriye'deki mültecilere ve bu mültecilere ev sahipligi yapan ülkelere bu yardimlarin devam etmesinin önemine vurgu yapildi.

Kaynak: AA