Suudi Arabistan, Yemen'deki Islah Partisi Ile 'Husilerle Mücadeleyi' Görüstü

Suudi Arabistan'in Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir, Riyad'da Yemen'in Islami egilimli en büyük hareketi olan Islah Partisi yetkilileriyle bir araya geldiklerini duyurdu.

Suudi Arabistan, Yemen'deki Islah Partisi yetkilileriyle Husilere karsi mücadelede saflari birlestirmenin yollarini ele aldi.

Suudi Arabistan'in Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, Yemen'in Islami egilimli en büyük hareketi olan Islah Partisi yetkilileriyle bir araya geldiklerini duyurdu.

Al Cabir, baskent Riyad'da gerçeklestirilen görüsmede askeri ve siyasi bazi önemli meselelerin masaya yatirildigini ve ateskesi reddeden Husilere karsi mücadelede saflari birlestirmenin öneminin vurgulandigini aktardi.

Suudi Arabistanli Büyükelçi ayrica, Riyad Anlasmasi'nin uygulanmasinin gerekliligini de ele aldiklarini kaydetti

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Riyad'da 5 Kasim 2019'da Yemen hükümeti ile Birlesik Arap Emirlikleri destekli Güney Geçis Konseyi arasinda "hükümetin Aden'e dönmesi, siyasi bir hükümet kurulmasi, tüm askeri teskilatlarin Savunma ve Içisleri bakanliklarina baglanmasi, taraflarin ellerinde bulunan esirlerin karsilikli degisimi" gibi maddeleri içeren bir anlasma imzalanmisti. Ancak özellikle anlasmanin güvenlik maddeleri taraflar arasindaki anlasmazliklar nedeniyle uygulanamamisti.
Kaynak: AA