Küresel Piyasalar, Tatillerin Öne Çiktigi Yilin Son Haftasinda Pozitif Seyrediyor

Küresel piyasalarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda ortaya çikan Omicron varyanti sebebiyle artan kisitlamalarin ekonomik toparlanmayi olumsuz etkileyebilecegi endisesine karsin yogun tatil takviminin öne çiktigi haftada pozitif bir seyir izleniyor.

Omicron varyantina iliskin haber akisi varlik fiyatlarini etkilemeye devam etse de Noel ile yilbasi tatilini birlestiren yatirimcilarin etkisiyle islem hacimlerinin düstügü pay piyasalarinda pozitif görünüm korunuyor.

Çin'de artan vakalar bazi sehirlerde kisitlamalari beraberinde getirirken, ABD'de Omicron varyantinda görülen hizli artis da özellikle ulastirma sektörünü olumsuz etkiliyor.

Fransa ve Yunanistan'in Kovid-19 salgininda artan vaka sayilari sonrasi gelecek ay için evden çalismaya dönebilecekleri belirtilirken, Fransa'da vatandaslardan mümkün oldugu takdirde haftanin en az üç günü evden çalismalari istendi.

Vaka sayilarinin birçok ülkede salgin baslangicindan bu yana rekor seviyelere ulasmasina karsin, hastalarin yogun tibbi yardima ihtiyaç duymamalari piyasalarda risk istahini canli tutuyor.

ABD'de dün enerji ve teknoloji hisseleri öncülügünde pay piyasalari yükselis egiliminde hareket ederken, ABD Baskani Joe Biden, 768 milyar dolarlik savunma bütçesini onayladi.

New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 1,38 artisla rekor kirarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,98 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,39 deger kazandi. Bugün endeks vadeli islem kontratlarinda ise yatay seyrin hakim oldugu görülüyor.

Avrupa tarafinda dün küresel pay piyasalarina paralel alis agirlikli seyir etkili olurken, Londra piyasasinin resmi tatil nedeniyle kapali olmasi açik olan piyasalarda da sakin bir seyir izlenmesine neden oldu.

Dün, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,50, Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,80 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,76 deger kazanirken, endeks vadeli islem kontratlari yeni güne karisik seyirle basladi. Ingiltere'de tatil nedeniyle bugün de islem gerçeklesmeyecek.

Asya'da artan vaka sayilari neredeyse bütün ülkelerde kisitlamalari beraberinde getirerek, piyasalardaki risk istahini törpüledi.

Avustralya'da günlük vaka sayisi ilk kez 10 binin üzerine çikarken, Hong Kong'da asilamanin okullarda da zorunlu olmasi gerektigine yönelik görüs agirlik kazanmaya basladi.

Öte yandan, Çin'in Çinli firmalarin yurt disinda halka arz olmalari için bazi ek düzenlemeler getirmesi pay piyasalarindaki bir diger risk unsuru olarak dikkati çekti.

Japonya'da açiklanan makroekonomik veriler ise pay piyasalarinda alis agirlikli seyri destekledi. Buna göre ülkede sanayi üretimi aylik yüzde 7,2 ve yillik yüzde 5,4 artisla beklentileri oldukça geride birakirken, issizlik orani ise yüzde 2,8'e çikti.

Bu gelismelerle Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 ve Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1 deger kazandi.

Yurt içinde, Borsa Istanbul'da geçen haftaki sert saticili seyrin ardindan tepki alimlari dün de devam etti. BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,31 deger kazanarak günü 1.897,13 puandan tamamladi.

Dolar/TL ise dün yüzde 5,2 deger kazanciyla günü 11,5664'ten tamamlamasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 11,62 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, küresel pay piyasalarinda Kovid-19 salgininda Omicron varyantina iliskin gelismelerin varlik fiyatlari üzerindeki etkisinin sürdügünü kaydetti.

Bugün yurt içinde uluslararasi rezervler ve döviz likiditesi, yurt disinda ise ABD'de açiklanacak verilerin takip edilecegini bildiren analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.940 seviyesinin direnç, 1.840 puanin destek konumunda bulundugunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, kasim ayi uluslararasi rezervler ve döviz likiditesi

17.00 ABD, ekim ayi konut fiyat endeksi

18.00 ABD, aralik ayi tüketici güven endeksi

18.00 ABD, aralik ayi Richmond Fed sanayi endeksi

Kaynak: AA