Çin, ABD'nin Kis Olimpiyatlari Için Vize Basvurusu Yaptigini Bildirdi

Çin, 2022 Pekin Kis Olimpiyatlari'na diplomatik boykot uygulayacagini ilan eden ABD'nin, 18 kamu görevlisi için vize basvurusu yaptigini bildirdi.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, vize basvurularinin kendilerine ulastigini; basvurularin uluslararasi teamüllere, ilgili düzenlemelere ve diplomatik mütekabiliyete uygun sekilde isleme konulacagini ifade etti.

South China Morning Post gazetesi de geçen hafta yayimladigi haberde, ABD'nin "güvenlik destek operasyonlarinda" görevlendirmek üzere orta ve düsük düzeydeki 18 Disisleri Bakanligi görevlisi için vize basvurusu yapildigini bildirmisti.

Haberde 40 görevli için daha basvuru yapilmasinin planlandigi aktarilmisti.

ABD'nin Kis Olimpiyatlari'na davet edilmedigi halde resmi ve diplomatik heyet göndermeyecegini açiklayarak "siyasi manipülasyona yönelik komedi sahneledigini" ifade eden Sözcü Cao, "ABD'yi bir kez daha olimpiyat ruhuna uygun hareket etmeye, sporu siyasallastirmayi birakmaya ve Pekin Kis Olimpiyatlari'ni baltalamaya yönelik yanlis söz ve eylemlerine son vermeye çagiriyoruz." dedi.

ABD, Ingiltere ve Avustralya, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalari ve insan haklari ihlalleri nedeniyle Pekin'deki 2022 Kis Olimpiyatlari'na diplomatik boykot uygulayacagini açiklamis; Japonya da hükümeti temsilen kabine delegasyonu ve üyesi göndermeyecegini bildirmisti.

Pekin Kis Olimpiyatlari, 4-20 Subat 2022'de Çin'in baskenti Pekin'de düzenlenecek.

Kaynak: AA