AB Açiklamasi Iran Nükleer Anlasmasina Taraf Heyetler Görüsmelerin Basariya Ulasmasi Için Çalisiyor

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Servisi Genel Sekreter Yardimcisi ve Siyasi Direktörü Enrique Mora, Iran nükleer anlasmasinin yeniden hayata geçirilmesi için sürdürülen görüsmelerin basariya ulasmasi için heyetlerin çalisma iradelerini ortaya koyduklarini ve bunun olumlu bir sinyal oldugunu söyledi.

Avusturya'nin baskenti Viyana'da Kapsamli Ortak Eylem Plani (KOEP) olarak adlandirilan Iran nükleer anlasmasinin tam anlamiyla yeniden uygulanmasi için sürdürülen görüsmelerin 8. turu çerçevesinde, anlasmaya taraf ülkelerin üst düzey temsilcileri, AB Dis Iliskiler Servisi Genel Sekreter Yardimcisi ve Siyasi Direktörü Mora baskanliginda yeniden bir araya geldi.

Mora, görüsmenin ardindan basin mensuplarina yaptigi açiklamada, 8. tur görüsmelerin basladigini belirterek, görüsmelere katilan bütün heyetlerin müzakereleri basarili bir sekilde sonlandirabilmek için ciddiyetle çalistiklarini kaydetti.

Geçen hafta sona eren 7. tur çerçevesinde yapilanlari aktaran Mora, "Su an halihazirda masada duran farkli siyasi yaklasimlari ele aliyoruz ve bunun için çok fazla zamanimiz yok. Bir kez daha belirtmek isterim ki KOEP'e taraf bütün heyetler bu görüsmelerin basariya ulasmasi için çalisma iradesini açik bir sekilde ortaya koyuyor. Bence bu çok olumlu bir isaret." diye konustu.

Mora, müzakereler kapsaminda, Iran'a yönelik yaptirimlarin kaldirilmasinin, bu ülkenin nükleer faaliyetlerini anlasmanin belirledigi sinirlara çekmesinin ve son olarak da ABD'nin anlasmaya dönüsünün ele alindigina dikkati çekerek, bunun disindaki senaryolarin görüsmelerle iliskisinin olmadigini vurguladi.

- Acele edilmesi vurgusu

Görüsmelerin ne zaman sona erecegine iliskin bir soruyu yanitlayan Mora, nihai tarihe iliskin herhangi bir spekülasyon yapmak istemedigini, ancak acele edilmesi gerektigini yineleyerek, müzakerelerin sona ermesi için aylarin degil haftalarin söz konusu oldugunun altini çizdi.

- Iran müzakerelere iyimser bakiyor

Iran Disisleri Bakan Yardimcisi ve Basmüzakereci Ali Bakiri de bu toplantida, yaptirimlarin kaldirilmasinin öncelenmesinin önemine ve ABD tarafindan güvence verilmesi konusunun gündeme alinmasina vurgu yapildigini dile getirdi.

Bakiri, "Bu çerçevede 8. turdaki müzakerelerde (ABD tarafindan) güvence verilmesi ve bunun dogrulanabilir olmasi konusunun ilk önce gündeme alinmasi kararlastirildi. Ardindan uzmanlar mali ve bankacilik alanlarinda yaptirimlarin kaldirilmasiyla ilgili çalismalarina devam edecekler." ifadesini kullandi.

Iran basinina da konusan Bakiri, "Müzakerelerde yaptirimlarin kaldirilmasiyla ilgili iyimserim. Iyimser olmasaydim müzakereler için Viyana'ya gelmezdim." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA