Katar Ve Filistin, Gazze'deki Elektrik Santraline Dogal Gaz Temini Için Anlasti

Katar ve Filistin yönetiminin, Gazze'deki elektrik santraline dogal gaz temin edilmesi konusunda anlasmaya vardigi belirtildi.

Katar Disisleri Bakanligina bagli Gazze'yi Yeniden Imar Komitesinin internet sitesinde, Katar ve Filistinli taraflar arasinda mutabakat zapti imzalandigi açiklandi.

Açiklamada mutabakat zaptinin, Gazze'yi Yeniden Imar Komitesi Baskani Muhammed el-Imadi, Filistin Enerji Kurumu Baskani Zafir Mulhim ve Gazze Elektrik Santrali temsilcisi Velid Süleyman tarafindan imzalandigi belirtildi.

Anlasmanin, Gazze Elektrik Santrali'nin isletilmesi için gerekli olan dogal gazin temin edilmesi ve fiyatlandirilmasina yönelik yapildigi aktarildi.

Dogal gazi tedarik eden sirketten Gazze Seridi'ne çekilecek boru hattinin 60 milyon dolara mal olacagi kaydedilen açiklamada, bu maliyetin Gazze'yi Yeniden Imar Komitesi tarafindan karsilanacagi bildirildi.

Anlasmayla Gazze Elektrik Santrali'nin akaryakit yerine dogal gazla çalisacak sekilde dönüstürülmesi planlaniyor.

Israil yönetimi, 10 Mayis'ta Gazze'ye baslattigi saldirilar nedeniyle Katar'in finanse ettigi yakitin bölgeye girisini yasaklamis; 49 gün aradan sonra 28 Haziran'da yeniden yakit girisine müsaade etmisti.

Israil, 2006'dan bu yana Gazze Seridi'ni kara, hava ve denizden abluka altinda tutuyor.

Gazze'de Israil ablukasinin basladigi 2006'dan bu yana enerji temininde büyük sikintilar yasaniyor. Bölge, 600 megavat elektrige ihtiyaç duyuyor ancak bunun yalnizca 210 megavati temin edilebiliyor.

Bölgede günlük elektrik kesintileri 18 ila 20 saati buluyor.

Kaynak: AA