Türkiye'nin En Büyük Adasi 'Damla Sakizi' Üretim Merkezi Oluyor

Sakiz Adasi ile Izmir'in Çesme ilçesinin bir bölümünde üretimi yapilan sakiz agaci, Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürlügünce hazirlanan proje kapsaminda Gökçeada'da 30 dekar alanda yetistirilmeye baslanacak Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Ramazan Eren: 'Bu projeyi hazirlarken özellikle birinci sinif tarim arazilerini degil marjinal tarim arazisi dedigimiz, daha önce ekilip dikilmeyen atil durumdaki tarim arazilerinde sakiz agaci fidanlarimizi diktiriyoruz. Böylelikle atil tarim arazilerini de tarima kazandirmis oluyoruz'

BURAK AKAY - Türkiye'nin en büyük adasi Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde sakiz agacindan damla sakizi üretimine baslandi.

Ege Denizi'nin kuzeyindeki önemli turizm destinasyonlarindan 297 kilometrekare yüz ölçümüne sahip Gökçeada, kültürel varliklari ve dogal zenginliklerinin yani sira son yillarda tarimiyla da öne çikiyor.

Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürlügünce hazirlanan "Ada Rüzgarinda Lezzetli Damla Sakizi Projesi" kapsaminda adada sakiz agacindan damla sakizi üretecek 27 üretici, 1490 fidani 30 dekar alanda toprakla bulusturacak.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Ramazan Eren, AA muhabirine, projenin ilk ayagini 2018 yilinda adanin belli noktalarina sakiz plantasyonu kurarak baslattiklarini söyledi.

Gelisiminin iyi oldugunu belirledikleri sakiz agacinin, özellikle kuzey rüzgarina kapali, biraz daha güneye bakan yerlerde yetistigini gözlemlediklerini belirten Eren, "Geçen yil da bunun üzerine demonstrasyonlari kurduk. Bakanligimiz projeyi uygun gördü ve onayladi. Bize bir ödenek ayrildi. Ege Tarimsal Arastirma Enstitüsü ile fidan üretimi için anlastik. Izmir Çesme'de enstitümüzün yetistirdigi fidanlarimizi teslim aldik ve Gökçeada'ya getirdik." dedi.

Eren, ilçeye getirilen 1490 damla sakizi agaci fidaninin üreticiler tarafindan toprakla bulusturularak üretim asamasina geçilecegini anlatti.

Arazi seçimi ve toprak analizlerinin yapildigini, fidan dikimi ve bakimi konusunda üreticilere egitim verildigini bildiren Eren, söyle konustu:

"Damla sakizi ya da sakiz agaci olarak bilinen ve taninan bu ürün özellikle Yunanistan'dan ithal ettigimiz bir ürün. Türkiye'de ise Çesme'de yogun bir sakiz agaci plantasyonu var. Burada yasli agaçlar var. Insallah biz bundan sonraki süreçte projemizi devam ettirip Gökçeada ilçemizde de ciddi bir sakiz agaci plantasyonu olusturacagiz. Burasi özellikle turistik bir ilçemiz ayni zamanda. Buraya gelen ziyaretçilerimiz sakiz agaçlarini görebilecekler. Ayrica ülkemizin damla sakizi ihtiyacina da ciddi bir katki saglayacagini düsünüyoruz. Ayrica biz bu projeyi hazirlarken özellikle birinci sinif tarim arazilerini degil marjinal tarim arazisi dedigimiz, daha önce ekilip dikilmeyen atil durumdaki tarim arazilerinde sakiz agaci fidanlarimizi diktiriyoruz. Böylelikle atil tarim arazilerini de tarima kazandirmis oluyoruz."

- Deneme üretiminde 50 fidandan 48'i tuttu

Organik Tarim Koordinatörü ve Ziraat Mühendisi Muharrem Serttas da Gökçeada'nin, ikliminin ve havasinin güzel oldugunu dile getirdi.

Ada tariminda mantar hastaliklarinin görülmedigini vurgulayan Serttas, "20 yildir Gökçeada'da tarim yapmaktayim. Çok memnunum ve mutluyum. Gökçeada her zaman ilklere mühür basacak bir ada ve bir cografya. Çünkü su kaynaklari kendinden yeterli, toprak yapisi çok güzel, iklimi çok güzel. Bilhassa rüzgarinin sakiz agacina çok faydali olacagini düsünüyoruz. Çünkü sakiz agacinin sakizi, yasadigi stresle elde ediliyor. Çok fazla rüzgara maruz kalacagi için gerekli stresi yasayacagini ve kaliteli sakiz verecegini ümit ediyoruz. Bu anlamda adadaki üreticiler olarak önemli bir verim alacagimiz kanaatindeyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Gökçeada'nin ilk üreticilerinden Ugur Sönmezisik ise denemelere 2018'de 50 fidanla basladiklarini, bunlardan 2'sini fire verdiklerini belirtti.

Özellikle geçen yil sakiz veriminin çok iyi oldugu bilgisini paylasan Sönmezisik, "Tatlilarimizda, kahvelerde, kurabiyelerde kullandik. Ihtiyaçlarimiz fazlasiyla karsilandi. Aromasi da gerçekten gayet iyi. Bunu Zeytinli köyünde sakiz muhallebisi yapan üretici arkadaslarimizin ürünlerinde test ettik. Sonuç gayet basariliydi. Muhallebiyi yiyen Rum arkadaslar çok begendi. Çünkü onlar burada kullandiklari ürünleri Sakiz Adasi'ndan getiriyorlar. Onlar da gördükleri sonuç karsisinda mutlu oldular." diye konustu.

Üreticilerden Ali Baki Usta da adanin geçmis kültürünün gelecege tasinmasinda sakiz agacinin çok önemli olduguna isaret etti.

Devletin bu konudaki desteklerini ve kendilerine sagladigi imkanlari çok önemsedigini anlatan Usta, "Biz çok heyecanlandik. Buna destek olmak için fidanlarimizi teslim aldik. Dikime ve üretime basliyoruz. Insallah Gökçeada kisa süre içinde sakiz üretimiyle de anilacak." ifadesini kullandi.

Tepeköy'de yasayan Alexandra Sasirmaz ise zeytin ceviz ve bademden sonra adanin sakiz agaciyla bulustugunu, üretime katkida bulunmaktan mutluluk duydugunu kaydetti.

Gökçeada Dereköy Sahinkaya Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Azmi Nafi Uygun, adadaki yeni üretim faaliyetinin basarili sonuçlanmasini temenni ederek, ilçenin kisa sürede önemli bir üretim merkezi ve marka haline dönüsmesini beklediklerini anlatti.
Kaynak: AA