Saglik Bakan Yardimcisi Birinci, 'Sagligin Gelecegini Yönetmek' Paneline Katildi Açiklamasi

'Pandemi sürecinde 100 yilda yapilan toplam yogun bakim yatak sayisinin 5 kati kadar yatak yapildi. Bu durum Türkiye'nin zor dönemlerde ne kadar dinamik davrandigini, olaganüstü saglik hizmeti kapasitesine sahip oldugunu gösteriyor'

Saglik Bakan Yardimcisi Suayip Birinci, "Pandemi sürecinde 100 yilda yapilan toplam yogun bakim yatak sayisinin 5 kati kadar yatak yapildi. Bu durum Türkiye'nin zor dönemlerde ne kadar dinamik davrandigini, olaganüstü saglik hizmeti kapasitesine sahip oldugunu gösteriyor." dedi.

Birinci, Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Saglik Bilimleri Fakültesince Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Sagligin Gelecegini Yönetmek" panelinde, sagligin geçmisten günümüze kadarki süreci ve bu konuda gelecekte insanlari nelerin bekledigi konusunda sunum yapti.

Türkiye'de son yillarda saglikta çok ciddi mesafe kat edildigini vurgulayan Birinci, "Öncelikle saglik altyapisinda ciddi degisim yasandi. Geçmiste olmayan hizmet kalemleri bugün var. Hastanelerin yatak sayisi, yogun bakim ünite sayisinin artisinin yaninda ciddi insan kaynagi da yetisti. Pandemi sürecinde 100 yilda yapilan toplam yogun bakim yatak sayisinin 5 kati kadar yatak yapildi. Bu durum Türkiye'nin zor dönemlerde ne kadar dinamik davrandigini, olaganüstü saglik hizmeti kapasitesine sahip oldugunu gösteriyor." ifadesini kullandi.

Kovid-19 salgini döneminde saglik çalisanlari ve saglik sisteminin sanki yillardir böyle bir döneme hazirlikliymis gibi müthis bir vizyonla davrandigina dikkati çeken Birinci, söyle devam etti:

"Bunun yaninda insanlarimizin yasam sürelerinin de uzadigini görüyoruz. Özellikle diger ülkelere kiyasla bebek ölümleri hizla azaliyor. Saglik sistemimizdeki hekim ve hemsire sayisindaki büyük artisa ragmen hala ihtiyaç oldugu hepimizin ortak kanaati. Gelecekte de hekim ihtiyaci olacagi açik. Hekimlik çok saygin bir meslek olsa da salgin dönemlerinde daha çok fark edildigi üzere agir çalisma kosullari olmasi, tüm dünyada meslegin gençler tarafindan tercih edilebilirligini azaltti. Gençlerin sorumluluk almayi özgürlük kisitlayici bir asama olarak degerlendirmesi, daha çok yasam konforu kültürüne sahip olmasi hekimlik gibi fedakarlik isteyen bir meslegin tercihini azaltiyor. Önümüzdeki risklerden biri de bu."

Saglik Bakanliginin, "Neyim var" uygulamasi gibi hastayi dogru poliklinige yönlendiren çözüm odakli uygulamalari hakkinda da bilgi veren Birinci, ögrencilere hitap ederek, "Her dogru, her yerde uygun olmayabiliyor. Bir durumda sizin dogrunuz seçilmediginde bunu yanlis bir karar olarak degerlendirmeyin. Çünkü kurumsal dogrularla uygunluklar arasinda fark var. Dogrularla uygunlari yan yana getiren ülkeler basariya ulasiyor. Son yillarda bakanlik olarak bunu yaptigimizi söyleyebilirim." diye konustu.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise OMÜ'nün TÜBITAK'in girisimci üniversiteler siralamasina girmesinin kendileri için onur verici ve gelecek açisindan ümitlendiren bir gelisme oldugunu söyledi.

Dogru yolda olduklarini görerek hedefledikleri stratejik hedefe ulasacaklarini düsündüklerini dile getiren Ünal, "OMÜ, Türkiye siralamasinda ilk 10'nu hak eden bir üniversitedir. Arkamizdaki talebe ve iradeye baktigimizda da bunu gerçeklestirme yükümlülügündeyiz. Istihdam alaninin tüm beklentilerini karsilayan mezun yeterliligi hedefliyoruz. Ögrencilerimizin de gelecegin ihtiyaçlarini karsilayacak yeterlilige sahip olmak ve kendilerini gelistirmek için daha talepkar olmalari gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

OMÜ Saglik Bilimleri Fakültesi Saglik Yönetimi Bölüm Baskani Prof. Dr. Elif Dikmetas da saglikla ilgili ortaya konulan hedeflere ulasmak, saglik hizmetlerinin en üst seviyede sunulmasi ve saglik kurumlarindaki verimliligin artmasi için tüm saglik kurumlarinda saglik yöneticiligi bölümü olmasi için çabaladiklarini kaydetti.

Saglik yönetiminde hasta ve saglik çalisaninin güvenligi, hakkaniyet gibi kaliteyi artiran konularin çok önemli olduguna isaret eden Dikmetas, "Pandemi döneminde ise dijital anlamda bilgi ve iletisim teknolojisiyle tibbin birlestirilmesinin gerekliligi görüldü. Ülkemiz bu konuda iyi durumda. Hastanelerimiz dijitallesme anlaminda dünyada ikinci sirada. e-Nabiz, HES kodu gibi uygulamalar da normal vatandasin saglik sistemine katilimini ve ulasimini kolaylastirdi." ifadelerini kullandi.

Panele AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kircali da katildi.

Kaynak: AA