KKTC'de Omicron Varyanti Vakalarina Yönelik Genis Tarama Yapiliyor

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Saglik Bakani Ali Pilli, ülkede Kovid-19'un yeni varyanti Omicron vakalarinin artacagina yönelik öngörüsünü paylasarak, söz konusu varyant vakalari konusunda genis tarama yapildigini belirtti.

Bakan Pilli, Türk Ajansi Kibris'a yaptigi açiklamada, KKTC'de 21 Aralik 2021'de 2 kiside Omicron varyanti tespit edildigini hatirlatarak, "Ülkemizde Omicron vardir. Nereden geldigini tespit etmeye çalistik, yurt disi baglantisi tespit edemedik. Bu varyant hizli bulasiyor ama hasta etme orani düsük. Ancak vakalar artarsa sagligin yükü artacaktir." dedi.

Özellikle gelecek iki ayda herkesi üzerine düseni yapmaya davet eden Pilli, Omicron varyantini tespit eden kitler de dahil olmak üzere, asi ve test kiti konusunda sikinti olmadigini kaydetti. Pilli, Omicron vakalarinin artacagina yönelik öngörüsünü dile getirdi.

Kovid-19 testi pozitif vakalara Omicron varyanti konusunda genis tarama yapildigini söyleyen Pilli, tespit edilen 2 vakanin hastaliginin hafif seyrettigini kaydetti.

Pilli, ocak ve subat aylarinin çok önemli oldugunu vurgulayarak, bu aylarda tüm hastaliklarin arttigi, ayrica yilbasi ile seçim dönemine denk gelmesinin de riski artirabilecegi uyarisinda bulundu.

Geçen yil Kovid-19 disindaki virütik hastaliklarin da pek olmadigini belirten ve bu durumu insanlarin tedbirlere uymasina baglayan Pilli, "Bu sene maalesef uyulmuyor. Önümüzdeki iki aylik süre önemli. Hükümet, bakanlik, yerel yönetimler, vatandas, yani herkes üzerine düseni yapmali. Asiyla beraber mutlaka kurallara da uyulmalidir. Yilbasi ve seçim çalismalari da var, çok dikkat etmek lazim." seklinde konustu.

Pilli, gelecek yil yaz aylarinda Kovid-19 salgininin normal bir virütik enfeksiyona dönüsecegine inandigini söyleyerek, "Virüs mutasyona ugruyor, yenileniyor ve insana uyum sagliyor." degerlendirmesinde bulundu.

Asilanma konusunda da degerlendirmelerde bulunan Pilli, asilamayi en yüksek seviyeye çikardiklarini ifade etti.

Pilli, ülkede 5 Kasim 2021'de itibaren 160 binin üzerinde asi yapildigini ve üçüncü doz asi yaptiranlarin oraninin yüzde 75'lere ulastigini kaydetti.

Kaynak: AA