Disisleri Bakan Yardimcisi Kaymakci, Trabzon'da Ögrencilerle Bulustu Açiklamasi

'Erasmus fonlarinda su an akis normale döndü. Önümüzdeki dönem ikiye katlanmis bütçesiyle biz de degisime tabi ögrenci sayimizi ikiye katlamak istiyoruz' 'Ticaretimizle, ekonomimizle, siyasetimizle, hukukumuzla, örgütsel is birligimizle Avrupaliyiz. Onun için 'biz zaten üye olamayabiliriz, bu süreçle de ugrasmayalim' deme lüksümüz yok. Avrupa Birligi üyelik süreci en az üyelik kadar degerli'

Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi (AB) Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci, "Erasmus fonlarinda su an akis normale döndü. Önümüzdeki dönem ikiye katlanmis bütçesiyle biz de degisime tabi ögrenci sayimizi ikiye katlamak istiyoruz." dedi.

Kaymakci, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kariyer Gelistirme Uygulama ve Arastirma Merkezince, Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "AB Sürecimiz ve Gençler Için Firsatlar" konulu konferansa katildi.

2004 yilindan itibaren Erasmus ve Avrupa Dayanisma programi sayesinde 850 bin kisinin degisim ve etkilesiminin söz konusu oldugunu aktaran Kaymakci, 575 bin kisinin Türkiye'den Avrupa ülkelerine gittigini belirtti.

Kaymakci, Erasmus'un artik bir kusak olduguna inandigina isaret ederek, "Erasmus kusagi hem Türkiye'yi hem de Avrupa'nin gelecegini birlikte yönlendirecek." ifadesini kullandi.

Erasmus'un Türkiye'de Avrupa Birligi Baskanligina bagli Ulusal Ajans tarafindan yürütüldügünü animsatan Kaymakci, "Erasmus sadece yüksek ögrenim ögrencilerinin degisim programi degil. Bunun içerisinde mesleki egitim, spor, gençlik ve gönüllülük de var. Bu programlari doya doya kullanin. Bir kez kullandim diye düsünmeyin. Erasmus'un degisik bilesenlerine ögrenci kulüpleri olarak, üniversite olarak, bir dernegin üyesi olarak da basvurabilirsiniz. Veya bulundugunuz sehrin yerel yönetimini de içerisine sokarak basvurabilirsiniz." diye konustu.

Kaymakci, Erasmuslu ögrencilere bir müjde de verecegine dikkati çekerek, "Erasmus 2021 yili fonlari iki gün öncesinden aktarilmaya baslandi. Biliyorsunuz AB bütçesi maalesef 1 yil gecikmeli onaylandi. Programa bizim katilimimizda bir aday ülke olarak gecikmisti. Dolayisiyla Erasmus fonlarinda suan akis normale döndü. Önümüzdeki dönem ikiye katlanmis bütçesiyle bizde degisime tabi ögrenci sayimizi ikiye katlamak istiyoruz." dedi.

Çogunlugu üniversite ögrencisi olan katilimcilara interaktif olarak anket yapan Kaymakci, sonuçlara göre degerlendirmelerde bulunarak, Avrupa Birligi'nin ögrencilere yönelik sundugu firsatlarin önemine degindi.

Kaymakci, Avrupa Birliginin Türkiye'nin en büyük pazari olduguna da isaret ederek, Türkiye'den ihracatin yüzde 42'sinin Avrupa Birligine yapildigini, yabanci sermayenin yüzde 72'sinin de Avrupa Birliginden Türkiye'ye geldigini vurguladi.

-"Avrupa Birligi üyelik süreci en az üyelik kadar degerli"

Ögrencilere "Avrupa Birligine neden karsisiniz?" interaktif anket sorusunu yönelten Kaymakci, verilen cevaplari söyle degerlendirdi:

"Ben sunu gördüm, Avrupa Birligi üyeligine karsi olanlar aslinda Avrupa Birligi üyeligine karsi degil. Yani diyorlar ki 'biz elimizden geleni yapiyoruz ama bizi üye yapmiyorlar.' Bu ayni sunu demek gibi bir sey. Rektör bey size 'arkadaslar ben çok kati bir rektörüm, hiç birinize üniversitenin sonunda diploma vermeyi düsünmüyorum, hiç birinizin üniversiteyi bitirebileceginize inanmiyorum' diyor. Bu durumda seçeneginiz su, 'Nasil olsa diplomayi alamayacagiz. Üniversiteyi terk edip gidelim, dört yil hiçbir sey ögrenmeyelim, standartlarimizi gelistirmeyelim, bir meslek edinmeyelim.' demek gibi bir sey. Yani Avrupa Birligi üyelik sürecimizde maalesef biraz böyle. Sürecin sonunda üyeligin olup olmayacagi belli olmadigi için biz eger bu isin sonu belli degil dolayisiyla 'gerek yok' deme lüksümüz yok."

Kaymakci, Avrupa Birligi'nin eskisi gibi olmadigina isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Bugün Avrupa Birligi sizin diplomalarinizin denkligine karar veriyor. Sizin seyahat özgürlügünüze karar veriyor. Hangi asiyi vurulmak istiyorsan vurul diyor ama ‘Benim tanimladigim asilari olmazsaniz benim topraklarima sizi almam.’ diyor. Avrupa yesil mutabakati diye bir kavram getiriyor. Istediginiz sekilde üret, tasi ve tüket diyor. Ancak ‘Benim standartlarima uygun degilse, Avrupa Birligine ihraç edemezsin.’ diyor. Bunlari niye diyor? Çünkü biz Avrupa ülkesiyiz. Yani biz Meksika olsak, Iran olsak sorun olmayabilir. Ama biz Avrupa ülkesiyiz. Ticaretimizle, ekonomimizle, siyasetimizle, hukukumuzla, örgütsel is birligimizle Avrupaliyiz. Onun için ‘Biz zaten üye olamayabiliriz, bu süreçle de ugrasmayalim.’ deme lüksümüz yok. Avrupa Birligi üyelik süreci en az üyelik kadar degerli."

Ögrencilerin sorularini da yanitlayan Kaymakci, programlari kapsaminda ayrica Trabzon Valisi Ismail Ustaoglu'nu makaminda ziyaret ederek, Valilik Toplanti Salonunda düzenlenen "Il Il AB Bulusmalari 4. Trabzon Semineri"ne katildi.

Kaynak: AA