DEVA Partisi Genel Baskani Babacan, Kilis'te Parti Kongresinde Konustu Açiklamasi

'Gerçek enflasyonun ne oldugunu bizim çiftçimiz, esnafimiz, emeklimiz, isçimiz, issizimiz çok iyi biliyor. Önümüzdeki senenin enflasyonunun nereye gidecegi belli degil. Gerçekten tahmin bile etmek istemiyoruz'

DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan, "Gerçek enflasyonun ne oldugunu bizim çiftçimiz, esnafimiz, emeklimiz, isçimiz, issizimiz çok iyi biliyor. Önümüzdeki senenin enflasyonunun nereye gidecegi belli degil. Gerçekten tahmin bile etmek istemiyoruz." dedi.

Alaeddin Yavasca Kültür Merkezi'nde düzenlenen partisinin 1. Olagan Merkez Ilçe Kongresi'nde konusan Babacan, dün hayatini kaybeden Kilisli klasik Türk müzigi sanatçisi, icraci ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavasca'ya Allah'tan rahmet diledi.

Faizlerin kendisinin görevde oldugu dönemde düstügünü öne süren Babacan, "Merkez Bankasina sen artik talimat vererek faiz düsürüyorsun da sana bagli bir de borçlanan piyasadan her gün borç alan hazine diye bir kurum yok mu? Sana direkt bagli hazinenin piyasadan borçlanma faizinden niye bahsetmiyorsun? Hazinenin borçlanirken ödedigi faiz yüzde 17'den 25'e çikti. 'Faizi indirdim.' dedigi Merkez Bankasi faizi. Bu bahsettigim 5 yil vadeli faiz. Hazine bugün borçlaniyor, 5 yil vadeyle kendine 5 sene baglaniyor. Bugün 100 lira borçlaniyor, bes sene boyunca 25, 25 ödüyor." dedi.

Milletin duygularinin istismar edildigini öne süren Babacan söyle konustu:

"Kobimiz, küçük bir isletmemiz gidip borçlanmak istediginde bankalar kredi veriyor mu? Bu hafta yok. Bankalara talimatla 'Sundan fazla kredi faizi uygulamayacaksin.' diyorlar. Bankalar da nasil olsa hazine kuzu kuzu geliyor benden yüzde 25 ile borç aliyor. Ben de o zaman hazineye parayi vereyim diyor. Su anda piyasada yasanan bu. Rotatif kredilerde bile yüzde 30-35'ler duyuyoruz. En sikisik dönemde en çok ihtiyaci olan kobilerimiz gidiyor yüzde 30-35'le borçlanmak zorunda kaliyor. Her faizi indirdi dedigi günde ne oluyor? Hemen enflasyon artiyor. Eylülden bu yana fiyatlar aldi basini gitti. Çarsida, pazarda, markette ne var ne yok hepsine zam geliyor. Nihayetinde vatandasimiz kendi paramiza güvenmemeye basliyor."

Liyakat sahibi kadrolarin ekonomi yönetiminde bulundugu dönemlerde enflasyonun düstügünü belirten Babacan, "Çarsida yüzde 40-50 enflasyon var. Bunu herkes görüyor. Gerçek enflasyonun ne oldugunu bizim çiftçimiz, esnafimiz, emeklimiz, isçimiz, issizimiz çok iyi biliyor. Önümüzdeki senenin enflasyonunun nereye gidecegi belli degil. Gerçekten tahmin bile etmek istemiyoruz." ifadesini kullandi.

Kongrede Merkez Ilçe Baskanligina mevcut baskan Ali Tolga Sagiroglu seçildi.

Babacan, kongrenin ardindan Cumhuriyet Caddesi'ndeki esnafi ziyaret etti. Babacan'a burada Kilis'in tescilli cennet çamuru ve katmeri ikram edildi.
Kaynak: AA