Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Türk Lirasi Mevduatlar 23,8 Milyar Liranin Üzerinde Artti'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Türk Lirasi mevduatlar saat 15.00 itibariyla 23, 8 milyar liranin üzerinde artti ve ivmelenerek artmaya devam ediyor. Amacimiz yatirimci sanayici vatandasimiz için kur oynakligini azaltmak Türk lirasini degerlendirmek, degerine itibar katmaktir” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Türk Lirasi Mevduatlar 23,8 Milyar Liranin Üzerinde Artti'


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, AHaber’in ortak yayinda gazetecilerin sorularini cevapladi. Ekonomideki gelismelerle ilgili Cumhurbaskani Erdogan, “Son gelisme bütün vatandaslarimizi aslinda Türk Lirasi’na güvendiginin güvenmesi gerektigin gösteriyor. Hele hele bir Trabzonlu vatandasimizin bu para konusunda Türk Lirasina kaybettim ama Türk Lirasi deger kazansin yeter bana dedi.

Bu tabii güzel göstergeydi. Türk Lirasi gücünü ekonomik alt yapidan üretim kapasiteden finansal sektörün saglamligindan aliyor” dedi.



“KUR SERBEST PIYASADA OLMASI GEREKEN SEVIYEYE KENDISI GELECEKTIR”

“Dikkat ederseniz Türkiye’de su anda ana muhalefet ve yavrulari Türk lirasini bir kenara koyup, daha çok dolara Euro’ya endekslenmek istiyorlar. Hatta asgari ücrete varincaya kadar dolari baz alarak bunun degerlendirilmesi gerektigini söylüyorlar” ifadelerini kullanan Erdogan, “Bu çok yanlis. Hele hele Merkez Bankasi’nda baskanlik yapmis bir insanin kalkip o da dövize, Türk Lirasi kayba gidecektir demesi çok daha çirkin, hiç yakismiyor. Geri adim atmaya kalkti, ama bu millet bunu artik yutmaz. Son dönemlerde yurtiçi ve yurtdisi 2008’de de benzeri oldu. Bu tür hareketler kurlarda görülen ve güveni bozmaya yönelik rasyonel olmayan hareketlerdir. Türk Lirasi varliklari güçlendirici paketle bu algiyi bozduk. Vatandasimizi da hizli bir sekilde Türk Lirasina geçisin o sabah bütün oldugu gibi kapilara dizilmeleri, buralarda özellikle Türk Lirasi’ni oraya getirip, oradan dövizleri bozarak Türk lirasi almalari vatandasimizin kendi milli ve yerli parasina güvenin en güzel göstergesiydi. Türk lirasi mevduatlar saat 15.00 itibariyla 23, 8 milyar lirasinin üzerinde artti ve ivmelenerek artmaya devam ediyor. Amacimiz yatirimci sanayici vatandasimiz için kur oynakligini azaltmak Türk lirasini degerlendirmek, degerine itibar katmaktir. Kur serbest piyasada olmasi gereken seviyeye kendisi gelecektir. Su anda 11 civarinda saniyorum. Bu istikrarli bir sekilde dayanismayla bütün istisareli kurullarimizla bunu yerli yerine oturtacagiz. Sabirla yola devam etmekte fayda var” dedi.



“VATANDAS SU ANDA IKI GARANTIYE SAHIP BIR MERKEZ BANKASI, IKI HAZINE, YANI VATANDASIN KAYBI OLMAYACAK”

“Ana muhalefetin ve yavrularinin gerçekçi bir yaklasimi bu güne kadar olmadi. Bundan sonrada olmaz” diyen Erdogan, sunlari kaydetti:

“Bu ara yalanlar dolanlar aldi basini gidiyor. Bay Kemal her alanda oldugu gibi ekonomi de de yalanlara devam ediyor. Çünkü ekonomiden hiç anlamaz. Türk Lirasi finansal enstrümanlarin özendirilmesi önem arz ediyor. Bu araçta vatandasimizin kur oynakligindan magduriyetini gidiyor. Vatandas su anda iki garantiye sahip bir Merkez Bankasi, iki hazine, yani vatandasin kaybi olmayacak. Burada magduriyet ortadan kalkmak suretiyle, 3, 6, 9 belirlenen tarihlerde döviz kuru neyse bunun üzerinden parasini bozduracagi zaman karsiligini alacak. Türk Lirasi mevduat vadesinin uzatilmasina katki sagliyoruz. Vatandas burada ‘devletim benim arkamda’ diyerek finansal piyasalarin daha etkin izlemesini saglamis oluyoruz. Vadeden önce para çekilebilir. Daha önce hesap vadesiz hesaba dönüsecek ve sende parani alacaksiniz. Ama artik bir seye güveneceksin artik kaybin olmayacak. Uygulanan ekonomik programi piyasalarda bu güveni artiracak. Döviz kurunun istikrara kavusmasini saglayacak. Özellikle kur stabil hale gelmis olacak. Kurun stabilizasyonu burada önem arz ediyor. Uzun vadede olumlu katki saglamasini ön görüyoruz. Burada ekonomik ve finansal istikrarin saglanmasi, toplumsal refahin artirilmasi, kamusal hizmetlerin etkin bir sekilde sunulmasi hükümetlerin görevleri. Bu amaçla bütün dünyada oldugu kamusal finansal mali birçok araci dünyada nasil kullaniliyorsa bizde kullanacagiz. Özellikle vatandasi rahatlatacak. Bu araç sayesinde kurdaki oynakligin kontrol altina alinmasina katki saglaniyor, sonuçlari itibariyle bütün kesimlerle finansal ve ekonomik sisteme katki sagliyoruz. Bu uygulamadan her vatandasimiz faydalanacak. Yeni gelistirilen bu aracin anayasaya aykirilik teskil etmesi söz konusu degil, yürütmenin fonksiyonlarini kullanmanin dogal bir geregidir. Geçmiste de kullanilmis bu adimi yeniden uygulamak suretiyle, nasil bu isi stabil hale getirdiysek, bundan sonraki süreçte de insallah yürümüs olacak ve bizim paramiz kurdaki oynakliklara esir olmayacak.”

“ÇOK KISA BIR SÜREDE KURDAKI STABILIZASYON INSALLAH GERÇEKLESMIS OLACAK”

Cumhurbaskani Erdogan, “Çok kisa bir sürede kurdaki stabilizasyon insallah gerçeklesmis olacak. Merkez bankamiz aceleci hareket etmeyecek. Kademeli bir sekilde burada geldigi yere dogru insallah dönecek ve Türk Lirasi da orada asli gücünü burada da tam manasiyla bulacak. Bu bir hafta mi sürer, daha mi fazla sürer buradaki adimlari hazine ve Merkez Bankasi olarak adimlari atiyoruz” dedi.



“FIYAT ARTISLARIYLA HUZURU KAÇIRANLARA MÜSAADE ETMEYECEGIZ”

Cumhurbaskani Erdogan, fiyat artislarina yönelik denetimlerle ilgili, “Hazine Maliye, Ticaret Bakanimiza hatta Tarim Bakanligimiza talimatlari verdik. Burada kontrollerimiz siklastiracagiz, asla bunlara taviz vermeyecegiz. Vatandasimizi bu sekilde spekülatif hareketlerle ezmeye kimsenin hakki yok. Bunun için denetimler sik yapilacak. Denetimlerle vicdan sahip olan marketler, zincir marketler hepsi çikarken hizla onlarda fiyatlari çikartip, etiketleri ona göre degistirenlere atilmasi gereken adimlari mevzuat yasal neyse bu adimlara atacagiz. Çünkü burada garip fukara bunlara eziliyor, buna da firsat vermeyecegiz. Basta Hazine Maliye, Ticaret Bakanliklarimiz bu adimlari atmis durumdalar. Fiyat indirimleri hizla yapilmazsa bakanliklarimiz ellerindeki tüm imkanlarla bunlarin üzerine gidecektir, bundan kimsenin süphesi olmasin. Fiyat artislariyla huzuru kaçiranlara müsaade etmeyecegiz. Insanimiza nasil kurdan kurtardiysak fahis artistan yalniz birakmayacagiz. Bu noktada Ticaret Bakanligimizi 81 ilimizde denetimlerini siki bir sekilde gerçeklestiriyoruz, tedarik zincirini inceliyor, özellikle sebze meyve fiyatlarini yönelik 9 büyük sehirde 10 toptanci halinde denetim gerçeklestirildi.

Zincir marketlerde denetimler yapiliyor. Rekabet Kurulunun bazi somut tespitler üzerine kestigi cezalar var. Piyasa kosullarina fahis fiyat artislarini tespit etmek gereken tedbirler için gerçeklestiriliyor. Haksiz fiyat artislarina kesinlikle müsaade etmeyecegiz, firsatçilara göz açtirmayacagiz. Ticaret Bakanligimizi perakende satis noktalari basta olmak üzere tedarik zincirine yönelik 100 bine yakin ürün denetlendi. Salgin döneminde tespit ettigimiz kurulumuzda inceleniyor. Fahis fiyat yaptigi tespit edilen firmalara mevzuatin ön gördügü en agir para cezasi veriliyor, kimsenin gözünün yasina bakmiyoruz. Etikette usulsüzlük yapilmak tüketicinin magdur edildigini de tespit ettik. Üretici, tedarikçi ve perakendecilere sesleniyorum, fahis fiyat ve stokçuluga lütfen tenezzül etmeyin. Bunlarin sonuçlari agir olacak” diye konustu.



“Döviz kurundaki düsüsleri fiyatlara yansitmayanlara gereken yaptirimi uygulayacagimizi bilinmesini istiyorum” diyen Erdogan, “Kur düserken fiyatlari indirmeyenler agir yaptirimlar olacak. Stokçuluk yapanlara yönelik cezalarin artirilmasi için meclisteki çalismalar tamamlanmak üzere. Stokçuluga agir cezalar verecegiz. Vatandaslarimizi magdur eden hiçbir faaliyete izin vermeyecegiz. Kur ve küresel emtia fiyatlarindaki artisla fahis fiyat artisi yapmak açikça firsatçiliktir. Hep birlikte bizlerde bunun üzerine gidecegiz. Vatandasim sunu görecek. Devletim benim yanimda, devletim benim cebimde gözü olanlara firsat vermeyecek” ifadelerini kullandi.

“OTOMOBIL DISTRÜBÜTÖRLERI YETKILI BAYILERDE DENETIMLER BASLADI”

Otomobil fiyatlariyla ilgili olarak da Cumhurbaskani Erdogan, “Otomobil distrübütörleri yetkili bayilerde denetimler basladi.

Tüm yönleriyle devam ediyor. Bunlara gereken cezalar veriliyor. Geçtigimiz günlerde Haksiz Fiyat Degerlendirme Kurulu tarafindan bir otomobil bayisine en üst sinirdan ceza verildi.

Stokçularla yönelik cezalara yönelik düzenlemeler meclis genel kurulu asamasina geldi. Vatandaslarimizi korumak için her türlü tedbiri aliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA