Bilirkisiler Ile Taniklara Ödenecek Ücretler Belli Oldu

ANKARA -Adli ve idari yargi alaninda yürütülen bilirkisilik faaliyetine iliskin ücretler ile ceza muhakemesi sirasinda cumhuriyet savcisi, mahkeme baskani veya hakim tarafindan çagrilan taniklara ödenecek ücretler belirlendi.

Adalet Bakanliginin Resmi Gazete'de yayimlanan "2022 Yili Bilirkisilik Asgari Ücret Tarifesi" ile "2022 Yili Taniklik Ücret Tarifesi" 1 Ocak'ta yürürlüge girecek.

Buna göre, bilirkisilere icra ve iflas daireleri ile satis memurluklarinda, sulh hukuk ve tüketici mahkemelerinde, icra hukuk ve icra mahkemelerinde görülen is ve davalar ile cumhuriyet bassavciliklarinda yürütülen sorusturmalar 1290 lira ödenecek. Bilirkisiler, sulh ceza hakimliklerinde görülen isler kapsaminda da 290 lira alacak.

Asliye hukuk, asliye ceza, idare ve vergi mahkemelerindeki davalar ile buralarda görülen islerle ilgili 480 lira alacak bilirkisilere, aile, is ve kadastro mahkemelerindeki is ve davalar için de 385 lira ücret verilecek.

Bilirkisilere, agir ceza mahkemelerinde görülen dava ve isler için 580 lira ödeme yapilacak.

Kamuoyunda "istinaf" olarak bilinen bölge adliye mahkemelerinde görülen dava ve islere iliskin 610 lira ücret verilecek olan bilirkisilere, Yargitay ile Danistay'da ilk derece mahkemesi sifatiyla görülen davalar ve isler için 770 lira ödeme yapilacak.

Görevlendirmeyi yapan merci, hayatin olagan akisina ve anayasal hak arama özgürlügüne uygun olarak, bilirkisinin vasfi veya ilgili uzmanlik alaninda bilirkisi teminde yasanan güçlügü, uyusmazligin niteligini, dosya ve eklerinin kapsamini, görevlendirme yapilan yere gidilmesi için gereken süreyi, inceleme ve kesif için geçirilen süreyi dikkate alarak ödenecek ücreti artirabilecek.

Öte yandan, görevlendirmeyi yapan merciler, isin mahiyetinin gerektirmesi halinde tarifede yazili bilirkisi ücretlerini indirebilecek. Ayri bir inceleme ve arastirmayi gerektirmeyen seri dosyalarda isin mahiyetine göre tarifede yazili bilirkisi ücretlerinden görevlendirmeyi yapan merci tarafindan uygun görülecek miktarda indirim yapilabilecek.

- Ek rapor için bilirkisi ücreti

Görevlendirme kararinda belirlenen sorular disinda ayrica bilgi talep edilmesi halinde talebin içerigine göre bilirkisiye, merci tarafindan takdir edilecek miktarda ek ücret ödenebilecek.

Bilirkisi raporundaki eksiklik veya belirsizligin giderilmesi ya da açikliga kavusturulmasini saglamak için ek rapor istenmesi halinde ayrica bir ücret ödenmeyecek.

Görevlendirme kararinda bilirkisiden cevaplamasi istenilen sorularin bir veya birkaçinin bilirkisi tarafindan cevaplanmamasi nedeniyle ek rapor istenmesi halinde de ayrica bir ücret ödemesi yapilmayacak.

Bilirkisinin ulasim ve konaklama giderleri ile raporun hazirlanmasi için yapilmasi gereken harcamalar dikkate alinarak bilirkisinin talebi ve görevlendirmeyi yapan mercinin uygun görmesi halinde, ileride ödenecek tutardan mahsup edilmek kaydiyla avans ödemesi yapilabilecek.

Yapilan görevlendirmeye aykiri olarak rapor düzenlenmesi halinde, görevlendirme yapan merci tarafindan ücret veya gider adi altinda ödeme yapilmamasina veya aykiriligin niteligine göre takdir edilen ücret ve giderlerde indirim yapilmasina karar verilebilecek.

Bilirkisinin, görevlendirmenin mahiyetine uygun inceleme, ulasim, konaklama, yemek ve diger mutat giderlerine iliskin ödemeler herhangi bir kesinti yapilmaksizin ayri bir sarf kararina istinaden yapilacak. Ücretler, vergi kesintisi yapildiktan sonra bilirkisilere ödenecek.

- Taniklik ücreti günlük 25 ila 63 lira olarak belirlendi

Ceza muhakemesi sirasinda Cumhuriyet savcisi, mahkeme baskani veya hakim tarafindan çagrilan taniklara verilecek tazminati kapsayan tarifeye göre, taniga taniklik nedeniyle kaybettigi zamanla orantili olarak günlük 25 ila 63 lirasina kadar ücret ödenecek.

Tanik hazir olabilmek için seyahat etmek zorunda kalmissa, yol giderleriyle tanikliga çagrildigi yerdeki ikamet ve beslenme giderleri de karsilanacak.

Taniga ödenmesi gereken tazminat ve giderler hiçbir vergi, resim ve harç alinmaksizin ödenecek.

Kaynak: AA