Batili Ülkeler Libya'da Seçimler Için Yeni Tarih Belirlenmesi Çagrisi Yapti

ABD ve dört Avrupa ülkesi, Libya yetkililerini seçimler için yeni tarih belirlemeye çagirdi.

ABD'nin yani sira Ingiltere, Fransa, Almanya ve Italya'nin ortak açiklamasinda, Libya'da özgür, adil ve kapsayici seçimlerin yapilmasina yönelik çabalara güçlü bir sekilde destek verdikleri belirtildi.

Seçimlerin ertelendigine iliskin duyuruya dikkat çekilen açiklamada, Libya makamlari seçimler için hizli bir sekilde tarih belirlemeye ve nihai baskanlik aday listesini yayinlamaya çagrildi.

Açiklamada, "Özgür, adil ve güvenilir seçimlerin, Libya halkinin temsili ve birlesik bir hükümet seçmesine ve Libya'nin bagimsizligini, egemenligini, toprak bütünlügünü ve ulusal birligini güçlendirmesine olanak saglayacagini hatirliyoruz." denildi.

Batili ülkeler ayrica Libya'daki seçim sürecini engelleyen yerli veya yabanci kisi veya kuruluslara Birlesmis Milletler (BM) tarafindan yaptirim uygulanabilecegini de vurguladi.

- Tartismali seçimler

BM öncülügündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasim 2020'deki toplantilarinda, ülkede baskanlik ve parlamento seçimlerinin 24 Aralik 2021'de yapilmasina karar verilmisti.

Ancak Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinden olusan taraflar, seçimlerin hukuki altyapisini belirleyecek kanunda uzlasamadi.

Temsilciler Meclisi Baskani ve ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih, 8 Eylül'de tek tarafli sekilde baskanlik seçimlerine iliskin bir kanun çikardigini açiklamisti.

Salih'in Mecliste oylamaya sunmadan ve Devlet Yüksek Konseyine basvurmaksizin çikardigi bu kanun, Konsey tarafindan reddedilmisti.

Temsilciler Meclisi, 4 Ekim'de tek tarafli çikardigi bir baska kanunla, parlamento seçimlerinin baskanlik seçimlerinden bir ay sonra yapilacagini duyurmustu.

Kaynak: AA