Yunanistan Açiklarinda Bir Hafta Içinde Ikinci Mülteci Botu Batti Açiklamasi 4 Ölü

Yunanistan’in Antikythera Adasi’nin kuzeyinde mülteci botunun batmasi sonucu en az 4 kisinin hayatini kaybettigi bildirilirken, söz konusu facia Yunanistan açiklarinda bir hafta içinde ikinci kez yasandi.

Yunanistan Açiklarinda Bir Hafta Içinde Ikinci Mülteci Botu Batti Açiklamasi 4 Ölü


Yunanistan’da bir hafta içinde ikinci kez mültecileri tasiyan bot batti. Yunanistan Sahil Güvenligi tarafindan yapilan açiklamada, Girit Adasi ile Mora Yarimadasi arasinda yer alan Antikythera Adasi’nin kuzeyinde mültecileri tasiyan botun batmasi sonucu en az 4 kisinin hayatini kaybettigi aktarilirken, yaklasik 90 kisinin ise ekipler tarafindan kurtarildigi ifade edildi. Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliginin (UNHCR) Yunanistan Temsilcisinin Yardimcisi Adriano Silvestri yaptigi açiklamada, söz konusu facianin insanlarin güvenlik arayisi içinde tehlikeli yolculuklara çikmaya devam ettiginin aci bir hatirlaticisi olduguna dikkat çekerek, “Insanlarin kaçakçilara basvurmasini engelleyebilecek düzenli ve güvenli yollarin olusturulmasi da dahil olmak üzere, bu tür trajik ölümler önlenebilir” denildi.

Dün de 1 mülteci botu batmis, 1 kisi hayatini kaybetmisti

Yunanistan’in Santorini ve Folegandros adalari yakinlarinda çogunlugunu Irakli ve Suriyeli mültecilerin olusturdugu botun batmasi sonucu 1 kisi bogularak can vermis, Yunanistan Sahil Güvenlik ekipleri 12 kisiyi kurtarmisti. Kayboldugu düsünülen 32 ila 50 mülteci için de arama kurtarma çalismalarinin devam ettigini belirtilmisti.

UNHCR ise, Santorini ve Folegandros adalari yakinlarindaki faciayi bu yilin en kötüsü olarak nitelendirdi.

UNHCR, bu yil 2 bin 500’den fazla kisinin Avrupa’ya ulasmaya çalisirken denizlerde hayatini kaybettigini veya kayboldugunu tahmin ediyor.
Kaynak: İHA