Trump, Beyaz Saray'daki Kayitlarinin Yayinlanmamasi Için Yüksek Mahkemeye Basvurdu

Eski ABD Baskani Donald Trump, 6 Ocak Kongre baskini sirasinda Beyaz Saray'daki kayitlarinin yayinlanmamasi için Yüksek Mahkemeye basvurdu.

Trump, Yüksek Mahkemeye yaptigi basvuruda, Ulusal Arsivler'in 6 Ocak'taki Beyaz Saray kayitlarini Temsilciler Meclisinde Kongre baskinini sorusturan komiteye verilmesinin engellenmesini istedi.

Trump'in avukatlari Yüksek Mahkemeye verdikleri dilekçede, Washington DC Bölge Temyiz Mahkemesinin, söz konusu kayitlar için bugüne kadar süre verdigine isaret ederek, Temyiz Mahkemesinin bu kararinin ilerleyen zamanlarda Trump'in özel bilgilerinin yayinlanmasi için "kötü bir emsal teskil edebilecegi" uyarisinda bulundu.

ABD Baskani Joe Biden'in, Trump'in kayitlarinin yayinlanmamasi için inisiyatif kullanmayi reddetmesinin ardindan Trump, ekim ayinda Ulusal Arsivler ve Temsilciler Meclisi 6 Ocak Komitesine dava açmisti.

Trump, bugüne kadar alt mahkemelerde kayitlarinin yayinlanmamasi için açtigi birçok davayi kaybetmisti.

- 6 Ocak Kongre baskini

ABD'de asiri sagci gruplar ve Donald Trump destekçileri 6 Ocak 2021'de, 3 Kasim 2020 seçiminin sonuçlarinin onaylanmasi için oturumun yapildigi Kongre binasini basmisti.

Baskinda biri polis 5 kisi hayatini kaybetmisti. Baskin nedeniyle halki isyana tesvikten azil istemiyle yargilanan eski Baskan Donald Trump ise subatta Senatodaki oylamada aklanmisti.

Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, Cumhuriyetçilerin itirazina ragmen bir komite kurmus ve olayi sorusturmaya baslamisti.

Komite, Trump'a yakin birçok kisiyi ifadeye çagirmis, komitenin çagrilarina uymayan Trump'in eski Danismani Steve Bannon ve eski Özel Kalemi Mark Meadows ise "Kongreyi tahkir" ile suçlanmisti.

Kaynak: AA