'Tarihte Kahraman Adana Kadinlari' Anma Etkinligi

Adana’nin kurtulusunun 100. yildönümü dolayisiyla milli mücadelede kahramanliklar göstermis Adanali kadinlar “Tarihte Kahraman Adana Kadinlari” adli etkinlikle anildi.

'Tarihte Kahraman Adana Kadinlari' Anma Etkinligi
Adana Valisi Süleyman Elban’in da katildigi anma programinda bir sunum yapan Endüstri Yüksek Mühendisi Resan Arlier, Kurtulus Savasinda yurdun her bölgesinde oldugu gibi Adana’da da kadinlarin, bazen cephede ön saflarda bazen de cephe gerisinde milli mücadelede aktif rol aldiklarini söyledi.

Arlier, “Nene Hatun, Nezahat Onbasi, Kara Fatma, Tayyar Rahime, Zeynep Hatun ve Serife Baci’nin dillere destan kahramanlik hikayelerinin yeri ise süphesiz çok özel. Hem savasin zaferle sonuçlanmasinda hem Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasinda çok büyük görevler üstlendiler. Cephe gerisinde verdikleri hizmetin yani sira toplantilar, mitingler ve protesto gösterileri düzenleyerek toplumda direnis ruhu olusmasina öncülük ettiler. Adana’nin 100. kurtulus yildönümü vesilesiyle, milli mücadele döneminde zulme boyun egmeyen ve direnisin sembolü olan kadin kahramanlarin gurur dolu hikayeleri, “Tarihte Kahraman Adana Kadinlari” projesi ile Adana Valiligi Koordinasyonunda yürütülecek etkinlikte tarihte kahraman Adana kadinlari her ay bir programda anlatilacak. Çukurova Üniversitesi Ögretim Görevlisi Abdurrahman Kütük ve Adana Alparslan Türkes Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane ve Dökümasyon Daire Baskani Ahmet Karatas ile birlikte yürütülecek etkinlik sonrasinda Adanali kadin kahramanlarinin kitabi hazirlanmasi ve belgesel yapilmasi planlamaktadir” seklinde konustu.

Adana Valisi Süleyman Elban’da, Istiklal Harbi ve Kurtulus Savaslarinin yaklasik 10 yil sürdügünü belirterek, ”Bu mücadelede erkeklerin büyük bir çogunlugu sehit ve gazi oldu. Is basa düsünce kadinlarimiz cephelerde ve cephe gerilerinde kurtulusa destek oldular. Adanalinin destanini baslatan, Adanalilik destanini baslatan, Kurtulus Savasini taçlandiran, basariyla sonuçlandiran yer Adana’dir. Her yerde duydugumuzdan farki bu” dedi.

“Vatanlari ugruna yaptiklari fedakârliklarla örnek olmus Türk kadinlarin isimleri saymakla bitmez” diyen Vali Elban, “5 Ocak Adanamizin Kurtulusu’nun 100.yilinda düzenlenen bu program vesilesiyle Adana’nin bagimsizligini kazanmasi için mücadele eden Adanali kahraman kadinlarimizi minnetle ve sükranla aniyoruz” dedi.

Kaynak: İHA