KKTC Cumhurbaskani Tatar, Yunanistan Ve GKRY'nin Dahil Olmasiyla AB'nin Tarafsizligini Kaybettigini Söyledi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Yunanistan ve Güney Kibris Rum Yönetimi'nin (GKRY) Avrupa Birligi'ne (AB) alinmasiyla AB'nin objektifligini ve tarafsizligini kaybettigini belirtti.

Ankara’da Gazi Üniversitesinde, "Kibris Türklerinin Varlik Mücadelesinde Gazi’nin Kahramanlari Anma Töreni" düzenlendi.

Törene KKTC Cumhurbaskani Tatar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yildiz’in yani sira Kibris sehitlerinin yakinlari ve çok sayida davetli katildi.

Programda, Kibris Türklerinin Varlik Mücadelesinde Gazi’nin Kahramanlari konulu video gösterildi.

Anma töreninde, Rumlarin 1963’te düzenledigi ve Kanli Noel olarak bilinen saldirida 3 kardesini (Murat, Kutsi ve Hakan Ilhan) kaybeden Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan sunum yapti.

Ilhan, 1963’te Kibris’ta Türk Alayi’nda doktor olarak görev yapan ve esi Mürüvet ile 3 çocugu sehit edilen babasi emekli Tuggeneral Nihat Ilhan’in hayatini anlatti.

Kanli Noel saldirisini anlatirken duygu dolu anlar yasayan Ilhan, söz konusu saldirinin yasandigi ve bugün Barbarlik Müzesi olan evi herkesin ziyaret etmesi tavsiyesinde bulundu.

Cumhurbaskani Tatar ise Kibris’in tarihi ve Ingilizlerin isgalinin ardindan Kibris Türk halkinin yasadigi zorlu süreci hatirlatti.

Kibris’in tüm Türklerin milli davasi oldugunu belirten Tatar, “KKTC’nin büyük Türkiye’nin kopmaz bir parçasi olan Kibris Türk halkinin da bekasi için daha da güçlendirilmesi, daha da gelecege umutla bakabilmesi noktasinda artik siyasetimizi daha da köklestirmek durumunda oldugumuzu tekrar bugün buradan paylasmak istiyorum.” dedi.

Kibris Türk halkinin 2004’te yapilan Annan Plani'ni kabul ettigine ancak Rum tarafinin AB’ye alinacagini bildigi için büyük bir rahatlikla "Hayir" dedigine isaret eden Tatar, “Buna ragmen bize verilen sözler 'Evet' derseniz izolasyonlar, ambargolar, kisitlamalar, yani bizim üzerimizde bulunan çesitli engeller kalkacak demelerine ragmen su anda bize verilen sözlerin hiçbiri tutulmamistir ama Rum tarafi 'Hayir' demesine ragmen tek tarafli olarak AB’ye alinmistir. “ diye konustu.

Tatar, özellikle AB olmak üzere kendileri üzerindeki uluslararasi baskilarin devam ettigini dile getirerek, “Hem Yunanistan’in hem GKRY’nin AB’ye dahil olmasiyla AB objektifligini ve tarafsizligini kaybetmistir.” ifadesini kullandi.

KKTC’nin ana vatan Türkiye ile her türlü iliskisini her geçen gün daha da gelistirdigine vurgu yapan Tatar, dünyanin tecrit ettigi Kibris Türk halkinin ana Türkiye ile daha da yakinlasacaginin altini çizdi.

Ada'da çözüm için 1960’tan bu yana devam eden müzakerelerde herhangi bir sonuca varilmadigina isaret eden Tatar, Rum hegemonyasi ve boyundurugu altinda bir bakima Yunanistan’a baglanmasina gidecek bir yolu asla kabul etmeyeceklerinin altini çizerek, sunlari söyledi:

“Bu millet bunu kabul etmez. Bu milletin bekasi, bu milletin tarihi geçmisi ve haliyle Kibris Türk halkina her dönem sahip çikan bir Türkiye Cumhuriyeti'nin böyle bir seye onay vermesi mümkün olmadigina göre, artik yeni siyasetin daha da köklesmesi gerektigini bir kez daha paylasmak istiyorum.”

Yeni siyasetin iki ayri egemen devleti kapsadigini dile getiren Tatar, “Ne olacaksa olacak, Kibris’ta bir anlasma olacaksa yan yana yasayan su anda 60 yildir Kibris’in gerçeklerine göre, yan yana olan iki ayri bagimsiz egemen devletin is birligiyle bir anlasmanin olabilecegini var gücümüzle kendilerine anlatmaya çalisiyoruz. Çünkü bu politikanin tabii ki benimsenmesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin de tam destegi vardir. Bu önemlidir. Bu destegi de aldiktan sonra Kibris Türk halki bu siyasetin gerisine gitmemelidir ve gidemeyecektir.”

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yildiz ise üniversite olarak KKTC’nin bagimsizlik mücadelesini sonuna kadar desteklediklerini belirtti.

Tüm imkanlariyla hakli mücadelesinde Kibris Türk halkinin yaninda olduklarini dile getiren Yildiz, bu dogrultuda Gazi Üniversitesinin KKTC ile egitim ve ögretim alaninda birçok is birligi yaptiklarini kaydetti.

Kaynak: AA