Hazine Ve Maliye Bakani Nebati Ekonomi Gündemini Degerlendirdi Açiklamasi (1)

'(Türkiye Ekonomi Modeli) Bu, sicak paraya karsi dogrudan yatirimi çekecek özel bir model. Sicak paradan ziyade dogrudan yatirim için gelinmesini istiyoruz' 'Türkiye Ekonomi Modeli, yüksek ihracata dayali, cari açigi azaltici ve refah seviyesinin toplumun tamamina yansitildigi bir modeldir'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin sicak paraya karsi dogrudan yatirimi çekecek özel bir model oldugunu belirterek "Sicak paradan ziyade dogrudan yatirim için gelinmesini istiyoruz." dedi.

Bakan Nebati, NTV yayininda ekonomi gündemine iliskin sorulari yanitladi.

Gelismis ve gelismekte olan ülkelerde yasanan ekonomik sorunlara dikkati çeken Nebati, "Biz, bize ögretilmis seyleri yapmaktan vazgeçme zamaninin geldigine inaniyoruz." diye konustu.

Nebati, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 2002 yilindan bu yana söylemlerinde bir degisiklik olmadigini, söylemlerindeki dozun özellikle 2013'ten sonra yasanan gelismelerle yükseldigini ifade ederek su degerlendirmede bulundu:

"2013 yilina geldigimizde sadece Gezi olaylari yok, bunun öncesinde Türkiye'de faizin ve enflasyonun düstügü, tek haneye geldigi ortamda bir sorunla karsi karsiya kaldigimizi görüyoruz. Bu sorun ne? Yüksek büyüme için yüksek cari açik. Cari açigin temel nedeni de sicak para ya da açik borçlanma. Biz 2013'te 400 milyar dolara yakin borçlanmisiz. 2013'ten bu yana borçluluk su anda 445 milyar dolar seviyesinde. Aslinda 8 yildir bununla ilgili bir mücadele sürdürülüyor ancak ögretilmis yönlendirmeler içinde geri adimlar atilmak zorunda kaliniyor. Gerek 2013'te, gerek 17-25 Aralik, 15 Temmuz, 2018'deki çok açik saldirilar, 2019'da döviz kullanilarak yapilan saldirilar, bütün bunlar birtakim degisikliklere sebep oldu."

Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin yüksek ihracata dayali, cari açigi azaltici ve refah seviyesinin toplumun tamamina yansitildigi bir model oldugu bilgisini vererek "Bu model içinde bir yüksek teknoloji üssü olmak istiyoruz. Büyük endüstri bölgeleriyle sadece Türkiye'nin degil, yakin çevresinin ihtiyaçlarini karsilayan bir üs olmak istiyoruz. Orta gelir tuzagini asmamizin tek yolunun da bu oldugunu biliyoruz." ifadesini kullandi.

- "Sicak parayla üzerimizde bir oyun oynanmasinin yolunu kapatiyoruz"

Bakan Nebati, sicak paranin özellikle gelismekte olan ülkelerin temel problemlerinden biri olduguna isaret ederek bunun ne zaman geldiginin ve gittiginin belli olmadigini, giderken yapacagi tahribatlarin öngörülemedigini söyledi.

Sicak paranin ülkelerin ekonomisini sarsacak tehdit noktasina kadar dönüsebildigini dile getiren Nebati, bu noktada Türkiye Ekonomi Modeli'nin önem tasidigini anlatti.

Nebati söyle konustu:

"Bu, sicak paraya karsi dogrudan yatirimi çekecek özel bir model. Sicak paradan ziyade dogrudan yatirim için gelinmesini istiyoruz. Bunun için de tesviklerde bulunuyoruz. 2021 yilinin geçen ayina kadar Türkiye'nin aldigi dogrudan yatirim 12,7 milyar dolar. Dünyanin en sikintili oldugu bir dönemde Türkiye dogrudan yatirimi artarak almaya devam ediyor. Türkiye'nin geçen yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda aldigi tedbirler. Bu basarilariyla kanitlanmis oldu. Sicak para, Türkiye'de artik kendisinin isteyebilecegi sekilde yön bulabilecegi bir alani da kaybetti. Özellikle 2018, 10 Agustos ve ardindan atilan twitler ve 2019'daki iki çok önemli saldiri, tüm bu saldirilarda kullanilan temel araç sicak paraydi. Bununla dilediginiz sekilde manipüle edebiliyorsunuz ve ülke iktidarlarini da tehdit edebilecek boyutlara gelinebiliyor. Sizi bir kiskaca aliyor. Dolayisiyla biz sicak parayla bizim üzerimizden bir oyun oynanmasinin, üzerimizde egemenligini farkli bir sekilde kullanabileceginin yolunu kapatiyoruz."

- "Yüksek faiz söylemi aslinda bir ögretilmis yanlistir"

Nebati, son 3 ayda bir türbülansin yasandigini belirterek "3 günde Türkiye'nin bütün ortamini biz disaridaki sicak paranin gelisiyle ya da yüksek faizle gerçeklestirmedik. Bir gecede sayin Cumhurbaskani'mizin adeta bir manifestoyla ortaya koymus oldugu çözüm önerileri ve tedbirler paketiyle, kendi imkanlarimizla bu hale getirdik. Düne kadar 'Yüksek faiz bu isin kesin çözümüdür.' diyenlere de adeta tokat gibi bir cevap oldu. Yüksek faiz söylemi aslinda bir ögretilmis yanlistir." dedi.

Faizi artirmanin yurt disindan sicak parayi çekmesi demek oldugunu vurgulayan Nebati sunlari kaydetti:

"Faizi artirmak, yurt disindan gelip sicak paranin sizin degerlerinizi alip götürmesidir. Makroekonomik göstergelerde bir problemin olmadigi bir yerde döviz fiyatlarinda bir artis yasiyorsaniz, bu içerideki psikolojinin farkli bir sekilde yönlendirilmesi ve özellikle de muhalefetin bu konudaki destekleyici beyanlarindan kaynaklandi. Simdi onun da karsiligi kalmadi."

(Sürecek)
Kaynak: AA