Hamas Açiklamasi Israil Açlik Grevindeki Filistinli Tutukluya 'Yavaslatilmis Idam' Uyguluyor

Hamas Sözcüsü Fevzi Ebu Berhum, 4 aydir açlik grevini sürdüren Hisam Ebu Hevas'in saglik durumunun kötülestigine dikkati çekti.

Hamas, Israil'in idari tutukluluk uygulamasini protesto ederek dört aydir açlik grevi yapan Filistinli Hisam Ebu Hevas'in saglik durumunun kötülesmesine ragmen taleplerine yanit verilmemesini "yavaslatilmis idam" olarak nitelendirdi.

Hamas Sözcüsü Fevzi Ebu Berhum, yaptigi yazili açiklamada, 4 aydir açlik grevini sürdüren Ebu Hevas'in Israil makamlari tarafindan "tibbi ihmale" maruz birakildigini belirtti.

Ebu Hevas'in idari tutukluluguna son verilmesi talebinin olumlu karsilik bulmadigini hatirlatan Berhum, "Saglik durumu kötüye giden Ebu Hevas'in tutukluluguna son verilmemesi, yavaslatilmis idam demektir." ifadesini kullandi.

Uluslararasi insan haklari kuruluslarindan Filistinli tutuklulara yönelik ihmallere son verilmesi için Israil'e baski yapmalarini isteyen Berhum, "Bu cinayetlere ve ihlallere karsi sessiz kalinmasi, Filistinli tutuklulara yönelik baski politikasini sürdürmesi için Israil'e cesaret veriyor." degerlendirmesinde bulundu.

Hamas Sözcüsü Berhum, sunlari kaydetti:

"Isgalcilerin esirlerin iradesini baltalamaya yönelik tüm girisimleri bosunadir. Filistin halkinin mücadelesinin sembol isimlerini dize getirmeyi basaramayacaklar. Esirlere yönelik baski ve ayristirma politikasi, insanliga karsi bir suçtur. Siyonist isgal rejimi, bu eylemlerin sonuçlarindan sorumludur."

El-Halil kentinin güneyindeki Dura beldesinden Ebu Hevas (40), 27 Ekim 2020'den bu yana Israil tarafindan "idari tutuklu" olarak hapishanede tutuluyor. Bes çocuk babasi Ebu Hevas, daha önce de 8 sene Israil hapishanesinde tutuklu kalmisti.

Ebu Hevas, Israil'in idari tutukluluk uygulamasini protesto için 17 Agustos'ta açlik grevine baslamisti.

Israil Askeri Istinaf Mahkemesi 12 Aralik'ta Ebu Hevas'in tutukluluk kararina karsi sunulan itirazi reddederek, idari tutukluluk halinin 4 ay daha uzatilmasina hükmetmisti.

- Israil'in "idari tutukluluk" uygulamasi

Israil, "idari tutukluluk" adini verdigi uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayali olarak 1 ila 6 ay alikoyabiliyor.

Tutuklunun "Israil'in güvenligi için tehlike teskil ettigine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadinda bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yila kadar uzatabiliyor.

Filistin Esir Cemiyeti'nin verilerine göre, 6 Eylül itibariyla Israil hapishanelerinde 520'si "idari tutuklu" olmak üzere yaklasik 4 bin 650 Filistinli bulunuyor. Bunlarin yaklasik 200'ü çocuklardan olusuyor.
Kaynak: AA