Gaziantep'te 'Gelecegin Gücü Girisimciler Forumu' Düzenlendi

TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu: 'Türkiye’de, yurt disindaki girisimleri sadece izleyen degil, dünyaya açilan girisimlere ev sahipligi yapan bir ekosistem kurulmasini arzu ediyoruz'.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu, dünyaya açilan girisimlere ev sahipligi yapan bir ekosistem kurulmasini arzu ettiklerini bildirdi.

Hisarciklioglu, TOBB, Habitat Dernegi ve GEN Türkiye koordinasyonu ile Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) Gaziantep Ticaret Odasi (GTO) ve Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) ev sahipliginde Sahinbey Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Gelecegin Gücü Girisimciler Forumu'nun (G3 Forum) açilisindaki konusmasinda, forumda, girisimciligin hem bireyler için hem de ülkenin zenginlesmesi için önemli oldugunu söyledi.

Girisimciligin dünyada ve Türkiye'de öneminin ve cazibesinin arttigi ifade eden Hisarciklioglu, sadece bu sene içinde 150’den fazla yeni girisimim, 1,5 milyar dolarin üzerinde yatirim aldigini aktardi.

Dünyanin en çok indirilen uygulamalari içerisinde mobil oyunlarin birinci sirada yer aldigina dikkati çeken Hisarciklioglu, Türkiye girisimcilik ekosisteminde de en çok yeni girisim kurulan sektörün, en fazla yatirim alan sektörün oyun sektörü oldugunu vurguladi.

Türkiye'nin unicorn sayisinin 5'e ulastigini dile getiren Hisarciklioglu, bunun ikiye katlanip çift haneleri bulmasini beklediklerini aktardi.

Hisarciklioglu Türkiye'nin bugün en degerli sirketlerinin yeni nesil girisim ve teknoloji sirketleri aldigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Su an ülkemizin en degerli sirketi, 10 yillik bir e-ticaret platformu Trendyol ile teknolojiyi harmanlayan bir diger yeni girisim Getir, tüm holdinglerimizden daha büyük degere ulasti ve dünya da marka haline geldi ve bilinir oldu. Iste tüm bu nedenlerden dolayi, TOBB olarak Türkiye’de, yurt disindaki girisimleri sadece izleyen degil, dünyaya açilan girisimlere ev sahipligi yapan bir ekosistem kurulmasini arzu ediyoruz. Girisimcilik ekosisteminin parçasi olan bireyler yetistiren, bu girisimcileri destekleyen ve yenilikçi bir kültürle rekabet gücünü küresele tasiyan, bir Türkiye hayal ediyoruz. Zira bu yüzyilda, küresel arenada var olmanin en önemli sartinin, girisimcilik ve girisimci ülke oldugunu görüyoruz. Is kurmak, girisimci olmak, eski sinirlari asmak ve yenilige öncülük etmek demektir. Girisimcilik, dogru zamanda, dogru yerde, dogru kisilerin gördügü firsatlari gerçeklestirmektir. Girisimcilik için hayal kurmak çok önemlidir. Sinirimizin olmadigi tek alan orasidir. Hayal etmekten vazgeçerseniz, yasamaktan da vazgeçersiniz. Yenilikçilik eski köye yeni adet getirmektir. Yapilmayani yapmaktir. Veya yapilani, yeni bir yöntemle yapmaktir. Ama cesur olmayan insan girisimci olamaz. Risk almaktan korkmamak lazim."

Pandeminin pek çok sikintinin yaninda yeni firsatlar da getirdigini ifade eden Hisarciklioglu, on yillar alacak teknolojik dönüsümünün 1 sene de yasandigini ifade etti.

Dijitallesme ve e-ticaretin tüm dünyada önem kazandigini dile getiren Hisarciklioglu, tüm bunlarin yeni nesil girisimlerle gerçeklestigini kaydetti.

TOBB olarak özel sektörün dijitallesmesini ve yeni nesil girisimciligin gelismesini hedeflediklerini anlatan Hisarciklioglu, söyle devam etti:

"Firmalari ve girisimcileri, dijital dünyaya hazirliyoruz. Bu kapsamda, KOBI'leri dijital ortama tasimak ve teknolojik altyapilarini gelistirmek için projeler üretiyoruz. Mesela, Türkiye'nin dijitallesme üssü olan Akilli KOBI Platformu'nu hayata geçirdik. Dijitallesmek isteyen KOBI'lerimize ihtiyaç duyduklari tüm rehberlik hizmetini veriyor, onlari dijital dönüsüm ürün ve hizmetlerle bulusturuyoruz. Dünyanin en büyük küresel teknoloji firmalarindan Vodafone ile birlikte çalisiyoruz. Birlikte, Türkiye Teknoloji Bulusmalari ve Dijital Dönüsüm Hareketiyle KOBI'leri dijital dünyaya hazirliyoruz. Sadece firmadan tüketiciye degil, firmadan firmaya yapilan e-ticareti de gelistirmek istiyoruz."

Genç Girisimciler Kurulu Baskani Ali Sabanci, 10 yil önce bu islere basladiklarinda gençlerin önünü açmayi, girisimciligi arttirmayi hedeflediklerini belirtti.

Girisimcilik ile ilgili basarilara deginen Sabanci, "Yemeksepetinin kurucusu Nevzat Aydin yillar evvel çalistigim gruba geldi. Yatirimci ariyordu. Konu bana bile gelmedi. Büyük adamim ya... O zaman benim çalistigim grupta kimse Yemeksepetinin bir is modeli olacagina inanmadi. Seninle yana yana oturabilmekten gurur duyuyorum. Üç sene evvel getir diye firma geldi. Dedim böyle is modeli yok. Üç sene sonra bes kat degerden girdi." dedi.

Herkesin kendisi gibi altin kasikla dogmadigini ifade eden Sabanci, ama baskalari altin kasikla yemesi için ugrastigini, gün içerisindeki programlarda gözlemledigi kadariyla girisimcilik mayasinin tuttugunu belirtti.

- Diger konusmacilar

Yemeksepetinin kurucusu ve GEN Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Nevzat Aydin da girisimci gençlerle bir araya gelmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Girisimciligin yayginlastirilmasi ve gelistirilmesi için basarili girisimcilerin elini tasin altina koymasi gerektigini belirten Aydin, "Genç girisimcilerin ise bizlerin tecrübesine ihtiyaci oldugu asikar. Ülkemizde yeni girisimler artsa da henüz dünya ile ayni seviyeye gelemedik. Istenilen noktaya gelebilmek için girisimcilik ekosisteminin her parçasinin dogru uyumlu çalismasi lazim. Girisimcilik için çalisan kendisini besleyen ekosistem olusturabilirsek basarilarimizi çarpan etkisiyle büyütebiliriz. Girisimcilik ekosistemini güçlendirmek için ulusal uluslararasi is birlikleri gerçeklestiriyoruz." dedi.

Gaziantep Sanayi Odasi Baskani Adnan Ünverdi ise kentin sanayi, ticaret, gastronomi, saglik ve turizm ile cazibe merkezi oldugunu, üretim, ihracat, istihdam konusunda da rol model oldugunu ifade etti.

2020 yilinda 8 milyar dolar ihracatla rekor kirdiklarina dikkati çeken Ünverdi, bu yilin ilk 11 ayinda 9 milyar 128 milyon dolar ihracat yaptiklarini, bu yilin sonunda 10 milyar dolar ihracat hedefine ulasmis olacaklarini belirtti.

Gaziantep Ticaret Odasi Baskani Tuncay Yildirim da kentin savasla, yoksullukla mücadele etmis, küllerinden dogmus sehir oldugunu kaydetti.

Tarihin vazgeçmeyenleri yazacagini dile getiren Yildirim, bunun en büyük örneginin Gaziantep oldugunu ifade ederek, iz birakmak için gelecegin seyircisi degil tasarimcisi olmak gerektiginin altini çizdi.

Gaziantep Ticaret Borsasi Baskani Mehmet Akinci da formun Gaziantep'te olmasindan duydugu memnuniyeti dile getirerek, kentin her sartta üreten, hedeflerini yilmadan gerçeklestiren bir sehir oldugunu belirtti.

Vali Davut Gül ile AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer'in yani sira çok sayida ilgilinin katildigi forum, çesitli oturumlarla sürdü.
Kaynak: AA