Eski Tunus Cumhurbaskani Merzuki, Hakkindaki Hapis Kararini AA'ya Degerlendirdi Açiklamasi

'Hakkimda verilen bu hükmün amaci ülkeye dönmeme engel olmak. Sahadaki kardeslerden, mesruiyetin dönüsünü hizlandiracak en uygun zamanda ülkeye dönmek için bana bilgi vermelerini istedim. Yesil isik yaktiklarinda Tunus'a geri dönecegim'

Eski Tunus Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki, hakkindaki hapis karariyla ülkeye dönmesinin engellenmek istendigini, buna karsin "en uygun zamanda" Tunus'a dönecegini belirtti.

Merzuki, "devletin dis güvenligine saldirmak" suçlamasiyla giyaben yargilandigi davada Tunus yargisinin verdigi 4 yil hapis cezasini AA muhabirine degerlendirdi.

Hapis cezasinin ardindan nasil bir yol izleyecegine yönelik soruya karsilik Merzuki, karari görmezden gelecegini, Tunus ya da Arap ülkelerinde normal hayatina ve siyasi aktivitelerine devam edecegini söyledi.

Halihazirda Fransa'da bulunan Merzuki, "Hakkimda verilen bu hükmün amaci ülkeye dönmeme engel olmak. Sahadaki kardeslerden, mesruiyetin geri dönüsünü hizlandiracak en uygun zamanda ülkeye dönmek için bana bilgi vermelerini istedim. Yesil isik yaktiklarinda Tunus'a geri dönecegim." dedi.

Tunus'un devrimden önceki haline, polis yönetimine, siyasi yargilamalara, grevlere ve açliga geri döndügünü kaydeden Merzuki, "Ülke, ekonomik çöküse ve siyasi bir bunalima dogru gidiyor, yani Lübnan modeline dogru. Ama buna izin vermeyecegiz." ifadesini kullandi.

Cumhurbaskani Kays Said'i elestirenlerin pozisyonunu da degerlendiren Merzuki, "Said'in olaganüstü kararlarina karsi olanlarin olusturdugu cephenin, eski rejimin geri dönüsünden sorumlu tutulan Nahda Hareketi Partisinin varligi konusunda bölünmüs durumda oldugunu" dile getirdi.

- Ne olmustu?

Eski Tunus Cumhurbaskani Merzuki, ekim ayinda France 24'ün Arapça kanalinda yayimlanan röportajinda, "Uluslararasi Frankofon Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesinin darbeye destek olacagini düsündügüm için zirvenin Tunus'ta yapilmamasi için çalistim ve bu yaptigimla gurur duyuyorum." ifadelerini kullanmisti.

Cumhurbaskani Kays Said, Merzuki'nin bu açiklamasinin ardindan 14 Ekim'de yapilan Bakanlar Kurulu toplantisinda, yurt disinda Tunus'a komplo kuranlarin devletin iç ve dis güvenligini hedef aldigini, bu kisilerin diplomatik pasaport tasimaya haklarinin olmadigini söylemisti.

Bunun üzerine Tunus Istinaf Mahkemesi Sözcüsü Habib Tarhani, 15 Ekim'de, Adalet Bakani'nin verdigi izne dayanarak Merzuki hakkinda sorusturma baslatildigini duyurmustu.

Merzuki ise suçlamalari reddederek ülkesinin aleyhine çalismadigini, Cumhurbaskani Said'in 25 Temmuz'da aldigi olaganüstü kararlari "darbe" olarak gördügünü ve buna karsi çiktigi için hedef alindigini dile getirmisti.

Tunus Asliye Hukuk Mahkemesi, 4 Kasim'da Merzuki için "ülkenin iç ve dis güvenligine karsi komplo kurmak" suçlamasiyla "uluslararasi tutuklama" karari çikarmisti. Mahkeme dün, Merzuki hakkinda 4 yil hapis cezasi vermisti.

Kaynak: AA