Rusya Ve ABD Arasinda Güvenlikle Ilgili Müzakereler 2022 Basinda Yapilacak

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Rusya’nin ABD ve NATO’ya sundugu "güvenlik" anlasmasi taslaginin taraflarla 2022 baslarinda müzakere edilmeye baslanacagini açikladi. Lavrov, "Rus ve ABD temsilcileri arasinda iki tarafli müzakerelerin ilk turunun gelecek yilin basinda olmasi gerektigi konusunda mutabik kalindi. Müzakereye katilacak isimler belirlendi" dedi.

Rusya Ve ABD Arasinda Güvenlikle Ilgili Müzakereler 2022 Basinda Yapilacak
Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Rus medyasina gündemdeki konularla ilgili önemli açiklamalarda bulundu. Bakan Lavrov, geçtigimiz günlerde ülkesi tarafindan ABD ve NATO’ya sunulan güvenlik anlasmasi taslagi hakkinda müzakerelere 2022 yili baslarinda baslanacagini duyurdu. Rusya tarafindan taslagin hem taraflara hem de kamuoyuna sunulmasindan sonra girisimlere basladiklarini ifade eden Lavrov, "Anlasmanin önerilmesiyle birlikte 20 Aralik’ta Kremlin Dis Politika Baskani Yuriy Usakov ile ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan arasinda bir telefon görüsmesi gerçeklestitirildi. Bu görüsme sonucunda ilerideki çalismalarin organizasyon biçimi konusunda anlasmaya varildi. Rus ve ABD temsilcileri arasinda iki tarafli müzakerelerin ilk turunun gelecek yilin basinda olmasi gerektigi konusunda mutabik kalindi. Müzakereye katilacak isimler belirlendi. Bu isimler, her iki taraf için de uygundur" dedi.



"Stoltenberg, görevlerini yerine getiremiyor"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in, Rusya aleyhine yaptigi açiklamalar ile Rusya’yi ima ederek Washington anlasmasini kimsenin bozamayacagina dair sözlerine yanit veren Lavrov, "Stoltenberg, sürekli uygun olmayan açiklamalar yapiyor. Stoltenberg yakinda ayrilacak, görev süresi yilin sonunda sona eriyor. NATO üyesi degiliz ve NATO anlasmasini imzalayan taraf da degiliz. Ancak güvenligin bölünmezligi ilkesini içeren daha genis çapli bir bölgesel Avrupa Atlantik belgesini imzalayan tarafiz. Eger Stoltenberg, NATO üyelerinin yüksek düzeyde onaylanan belgelerde yer alan prensibi çignemeye hakki oldugunu düsünüyorsa, onun gerçekten baska bir ise geçme zamani geldi. Çünkü Stoltenberg görevlerini yerine getiremiyor" seklinde konustu.



"NATO’nun, Gürcistan’i kabulü kirmizi çizgimizi ihlal eder"

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in, Ukrayna’nin NATO’ya kabulünün ülkesinin kirmizi çizgilerini ihlal edecegini söylemesine paralel olarak Gürcistan için de ayni ifadeleri kullanan Lavrov, "Rusya, bazi NATO stratejistlerinin çizdigi senaryolara göre olaylarin olumsuz gelismesini önlemekle içtenlikle ilgilenmektedir. Abhazya ve Güney Osetya yetkilileri ile son yaptigimiz görüsmede Gürcistan’in NATO’ya kabulü ihtimalini görüsmedik. NATO’nun genislemesi konusundaki tavrimiz iyi biliniyor. NATO, Rusya Federasyonu sinirlarina daha da yaklasmaya devam ederse kirmizi çizgilerimiz asilmis olur" dedi.

Kaynak: İHA