Iranlilar Yilin En Uzun Gecesi 'Seb-I Yelda'yi Coskuyla Kutladi

Iranlilar, yilin en uzun gecesi olan ‘Seb-i Yelda’yi baskent Tahran’in tarihi Razzaz otelinde bir araya gelerek coskuyla kutladi.

Iranlilar Yilin En Uzun Gecesi 'Seb-I Yelda'yi Coskuyla Kutladi
Iran’da kis mevsiminin baslangici ve yilin en uzun gecesi olan Seb-i Yelda için kutlamalar basladi.

Baskent Tahran’da bulunan tarihi Razzaz otelinde bir araya gelen Iranlilar geç saatlere kadar süren kutlamalarda, Iranli sair Firdevsi’nin Sahname adli eserinden hikaye anlatimi ve Iran’in geleneksel sporu zurhane gösterimi yapildi.

“Bu geceyi bolluk ve bereket gecesi olarak görüyoruz”

Baskent Tahran’da Seb-i Yelda kutlamalarina ev sahipligi yapan Razzaz Otelinin sahibi Ali Cafer Necat, Seb-i Yelda gecesini yilin en uzun gecesi olarak kutladiklarini ve önem verdiklerini belirterek, "Uzun ve karanlik geceler yerini aydinliga ve daha uzun gün dogumlarina birakacak. Bu geceyi bolluk ve bereket gecesi olarak görüyoruz. Sabaha kadar uyanik kalmayi tercih ediyoruz. Eskiden sabaha kadar dua ve ibadet ederlerdi. Tarihimizde yüzlerce önemli gün ve kutlamalar var. Onlardan bir tanesi de Seb-i Yelda" ifadelerine yer verdi.

Yelda kutlamalarina katilan Iranli tur rehberi Zohre Hamusi ise Yelda kelimesinin Süryanice oldugunu ve dogum anlamina geldigini belirterek, "Bu güzel anlami nedeniyle Iran’da bir çok aile kiz çocuklarina Yelda ismini verir. Diger yandan Yelda yilin en uzun gecesine de isaret ediyor. Sonbaharin bitisi ve kis mevsiminin baslangici. Bu geceye özel, aileler ve arkadaslar ile bir araya geliyoruz. Sadece sevdiklerimiz ile bir dakika da olsa daha fazla birlikte olabilmek için bu geceyi kutluyoruz. Bu geceye özel meyveler yiyoruz. Kis ayinda karpuz yenmez ama bu gece için karpuz yendiginde soguk kis aylarinda hasta olunmayacagina inaniliyor. Nar ise Yelda gecelerinin vazgeçilmezidir. O olmadan kutlama yapilmaz. Nar bereketin ve barisin sembolü kabul ediliyor. Ben küçüklügümde annemin nari kapinin önünde parçaladigini ve o parçalari kaseler içerisinde çocuklara dagittigini hatirlarim. Bunun bereket getirdigine inanilir" dedi.



Mutluluk ve bereket getirdigine inaniliyor

Yelda veya Çille gecesi olarak da anilan bu gece için hazirlanan sofralarda karpuz, nar ve onlarca çesit kuruyemis bulunuyor. Iranli aileler mutluluk ve bereket getirdiklerine inandiklari bu gece de bir araya gelip, birbirlerine hediyeler veriyor ve siirler okuyorlar.

Geleneksel ögelere yer veriliyor

Iran’da geçmisi antik döneme kadar dayanan ve güç kazanma evi anlamina gelen zurhane gösteriminde ise sporcular müzik esliginde ellerinde agirliklari degisen lobutlarla dans etti.

Yelda gecelerinin vazgeçilmezi olan hikaye anlatiminda ise, Iranli sair Firdevsi’nin Sahname eserindeki hikayeler meddahlar tarafindan canlandirildi. "Sehname-hân (Sehnâme) anlaticisi" olarak adlandirilan bu etkinlikte meddah, Firdevsi’nin siirlerinden seçtigi destanlari tiyatral bir sekilde canlandiriyor.
Kaynak: İHA