Sili'nin Güneyindeki 4 Eyalette OHAL 5. Kez Uzatildi

Sili'de bazi Mapuche yerlisi gruplarin karistigi siddet olaylari nedeniyle ülkenin güney bölgelerinde 12 Ekim'de ilan edilen olaganüstü halin (OHAL) 5. kez uzatilmasina karar verildi.

Sili Kongresinin üst kanadi Senatoda, 1 çekimser, 15 ret oyuna karsilik kullanilan 19 evet oyuyla, ülkenin güneyindeki 4 eyaleti kapsayan La Araucania ve El Bio Bio bölgeleri için geçerli OHAL 15 gün daha uzatildi.

Temsilciler Meclisinde dün onaylanan, ardindan da Senatonun onayindan geçen, bu ayin baslarinda 26 Aralik'a kadar uzatilan OHAL, bu kararla bölgede 10 Ocak'a kadar sürecek.

Senatodaki oturumda konusan Savunma Bakani Baldo Prokurica, OHAL'in gerekliligine deginerek, hükümetin bölgede OHAL ilan etmenin yani sira sosyal kalkinmaya katki saglamak için çaba gösterdigini söyledi.

Devlet Baskani Sebastian Pinera'nin 12 Ekim'de imzaladigi kararnameyle 15 günlük ilan edilen, güvenligin silahli kuvvetlere teslim edildigi OHAL, bir kez devlet baskani karari ve 4 kez de Kongre onayiyla 5. kez uzatilmis oldu.

OHAL, bazi Mapuche yerlilerinin karistigi kundaklama, yol kesme, silahli çatisma gibi siddet olaylarinin yasandigi El Bio Bio bölgesindeki Bio-bio ile Arauco ve La Araucania bölgesine bagli Malleco ve Cautin eyaletlerinde devam edecek.

Ülkenin en kalabalik yerli grubu Mapucheler ile Sili hükümeti arasinda, yerlilerin tarih boyunca yasadiklari bölgelerde toprak sahibi olma talebinde bulunmasi ve tatmin edici cevap alamamalari nedeniyle anlasmazlik bulunuyor.

Nüfusu 1 milyon 700 bini asan Mapucheler'in azinlik bir kesimi ülkenin güney bölgelerinde siddet eylemleri uyguluyor.

Öte yandan, Mapuchelerin bazi kesimleri, siddet eylemlerine karsi çikmakla birlikte güney bölgelerinde silahli kuvvetlerin varliginin çatismayi artiracagina inaniyor.

Kaynak: AA