Gelir ve Damga Vergisi Nedir? Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Gelir ve damga vergisi birçok vatandaş tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama sonrası en merak edilen sorular arasında gelir vergisi ne kadar yer aldı. Peki, gelir vergisi ne kadar? Gelir ve damga vergisi kaldırıldı mı? Gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

Gelir ve Damga Vergisi Nedir? Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Geçtiğimiz gün yapılan Kabine Toplantısı’nda alınan bazı kararlar belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre memur ve emekli maaşları için de zamların geleceği belirtili. Kabine Toplantısı’nın ardından memur ve emekli maaşlarından gelir ve damga vergisinin kaldırıldığının belirtilmesiyle birçok vatandaş konu hakkında araştırmalara başladı. Bu sebeple ne merak edilen sorular arasında gelir vergisi nedir ve damga vergisi nedir sorusu yer alıyor. Maaşlarından artık kesilmeyecek olan bu vergilerle elde edecekleri miktarı hesaplamak isteyenler ise gelir vergisi nasıl hesaplanır ve damga vergisi nasıl hesaplanır sorusuna cevap aramaya başladı. Konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için haberimizin devamını takip edebilirsiniz.

Gelir ve Damga Vergisi Kaldırıldı Mı?


Kabine Toplantısı sonrası alınan kararlar birçok vatandaş tarafından merak ediliyordu. Konu kapsamında en merak edilenler arasında gelir vergisi kaldırıldı mı sorusu yer alıyordu. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Hedeflerimiz doğrultusunda azimle, kararlılıkla yola devam ediyoruz. Bir müjde de memurlarımıza; Bilindiği gibi asgari ücretin gelir ve damga vergisinden muaf olmasını tüm çalışanlarımız için genişletmiştik. Memurlarımızı da bu kapsama dahil ederek fiilen aldıkları ücrete katkı sağlamasını planlıyoruz" açıklaması yapılmıştı.


Gelir ve Damga Vergisi Nedir? Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Gelir Ve Damga Vergisi Ne Kadar?


Gelir ve damga vergisinin kaldırılacağını öğrenen birçok çalışan konu hakkında detaylı araştırmalara başladı. Vergi dilimleri gelir ve damga vergisi hesaplamak için oldukça önemlidir. Bu sebeple gelir vergisi dilimleri hakkında da sık sık araştırma yapılıyor. Gelir ve damga vergisi ne kadar sorusu sık sık aratılıyor. Gelir vergisi dilimlerinin 4.000 Türk lirasına kadar oranında, 53.000 Türk lirasının 24.000 Türk lirası için 3.600 TL, fazlasına %20 oranında, 190.000 Türk lirasının 53.000 Türk lirası için 9.400 TL, fazlasına %27 oranında, 650.000 Türk lirasının 190.000 TL'si için 46.390 TL, fazlasına %35 oranında, 650.000 Türk lirasından fazlasının 650.000 TL’si için 207.390 TL fazlasına %40 oranında uygulanacağı belirtiliyor.


Gelir ve Damga Vergisi Nedir? Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Memur Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?


Gelir ve Damga vergisinin kaldırıldığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili olarak “Memurları da bu kapsama dahil ederek fiilen aldıkları ücretlerin artmasını sağlıyoruz." açıklaması yapıldı. Bu açıklamanın ardından memur maaşı nasıl hesaplanır sorusu da oldukça aratılmaya başlandı. Temmuzda memur ve emekli maaşına yüzde 8.45 zam yapılmasının ardından 2021 yılı maaş zamlarının toplamı yüzde 15.8’e ulaşmıştı. 2022 yılında emekli maaşları için yüzde 7.47 enflasyon farkı eklenecek ve toplam olarak memur ve emeklilere 2022 Ocak ayında yüzde 12.47 zam yapılmış olacak. Böylece en düşük emekli maaşı 3.600 lira olarak ödenecek. En düşük memur maaşının ise 2022 Ocak ayında 5.440 lira olacağı belirtildi. Zamlı maaşlar birçok vatandaş tarafından merak ediliyor. Ocak 2022’de alınacak maaşlarla 1. derece 4. kademede (1/4) genel müdürün maaşı 18.100 liraya, 1/4 öğretmenin maaşı 7.370 liraya, 8/1 polis memurunun maaşı 8.357 liraya, 5/1 üniversite mezunu hemşirenin maaşı 7.149 liraya, 1/4 uzman doktoranı maaşı 11.351 liraya çıkacak.