Ukrayna'da Düsürülen Malezya Uçagi Davasinda Savcilik Kapanis Mütalaasini Açikliyor

Hollanda'da, 2014'te Ukrayna'da düsürülen Malezya Havayollarina ait "MH17" sefer sayili uçagin düsürülmesinden sorumlu tutulan 3 Rus ve bir Ukraynali hakkinda yürütülen davada, savcilik kapanis mütalaasini açikliyor.

2014'te Ukrayna'da düsürülen Malezya Havayollarina ait "MH17" sefer sayili uçagin düsürülmesinden sorumlu tutulan 3 Rus ve 1 Ukraynalinin yargilandigi davada bugün baslayan durusmalar, yarin ve çarsamba günü devam edecek.

Hollanda'nin Schiphol Havalimani yakinindaki Badhoevedorp sehrinde yer alan yüksek güvenlikli mahkemede yapilan durusmalarda, giyabi yargilanan 4 saniktan sadece Rus uyruklu Oleg Pulatov avukati araciligiyla durusmada temsil ediliyor.

Hollanda Savciliginin açtigi davada, Pulatov'un yani sira Donetsk'te ayrilikçilarca ilan edilen "Donetsk Halk Cumhuriyeti"nin "istihbarat baskani" oldugu düsünülen Rus asilli Sergey Dubinskiy, Donetsk Cumhuriyeti'ndeki "savunma bakani" eski Rus istihbarat albayi Igor Girkin ve Ukraynali Leonid Kharchenko bulunuyor.

- "Füze tek umudumuz"

Füzeyi tasiyan konvoydaki araçlarin Rus ordusuna ait oldugunu ifade eden savcilar, bu durumun sahitler tarafindan dogrulandigini belirtti.

Uçagi düsüren füzenin bir Rus tugayina ait oldugunu aktaran savcilar, saniklar arasindaki füzeye iliskin konusmalarin yer aldigi tapeleri mahkemeyle paylasti.

Savcilik, Dubinskiy ile Pulatov arasinda geçtigi iddia edilen konusmalardaki "Baska bir sey yapamayiz. Füze tek umudumuz." seklindeki sözlere dikkati çekti.

Saniklar arasinda is birligine ve emir-komuta iliskisine deginen savcilarin, suçun kasten islendigini ispatlamasi durumunda ömür boyu hapis cezasi talep etmesi bekleniyor.

Pulatov'un avukati Sabine Ten Doesschate, mart ayindaki durusmada, müvekkilinin suçlamalari kabul etmedigini bildirmisti.

- "7,5 yil süren sorusturmada artik sona gelindi"

Hollanda Bassavci Vekili Digna van Boetzelaer, AA muhabirine yaptigi açiklamada, dava için önemli bir merhaleye geçildigini ve magdurlar için çok önemli bir asamaya geçilecegini belirtti.

Boetzelaer, "Savcilik, 7,5 yil süren sorusturmada artik sona geldi ve delillerini sunuyor. Çarsamba günü mahkemeden talep edilecek hapis cezasi açiklanacak." dedi.

Hollanda topraklari disinda ve savasin devam ettigi yerlerde delil toplamanin zorluklarina deginen Boetzelaer, delillerin gerçekliginin tespit edilmesinin sorusturmayi uzattigina dikkati çekti.

Ukrayna, Avustralya, Malezya ve Belçika ile is birligi halinde sorusturmayi yürüttüklerini belirten Boetzelaer, "Mart ayinda sanik avukatlari son savunmalarini yapacak daha sonra mahkeme kararini verecek." ifadesini kullandi.

- 298 kisi hayatini kaybetmisti

"MH17" sefer sayili uçak, 17 Temmuz 2014'te Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmek üzere Ukrayna hava sahasinda yol alirken, Ukrayna-Rusya sinirina 40 kilometre mesafede düsürülmüstü.

Uçaktaki 283 yolcu ve 15 kisilik mürettebat toplam 298 kisi hayatini kaybetmisti.

Hollanda Disisleri Bakanligi, uçagin düsürülmesinden Rusya'yi sorumlu tuttuklarini açiklamisti.

Uluslararasi Ortak Sorusturma Ekibi (JIT), söz konusu uçagin Rus ordusuna ait bir Buk füzesi tarafindan vuruldugunu tespit etmisti.

Kaynak: AA