Israil Bati Seria'da Filistinlilerin 20 Dönümlük Arazisine El Koyacak

Israil makamlari, Filistin yönetimine, Bati Seria'da Filistinlilere ait 20 dönümlük araziye el koyacagini bildirdi.

Isgal altindaki Bati Seria'nin Selfit Valiliginden yapilan yazili açiklamada, Israil'in "devlete ait topraklar oldugu" gerekçesini öne sürerek, Filistinlilere ait 20 dönümlük bir araziye el koyacagi belirtildi.

Açiklamada, Israil'in el koyma karari verdigi arazinin, Selfit'e bagli Bedya beldesinin kuzeyinde yer aldigi aktarildi.

Selfit Valisi Abdullah Kemil ise "Israil makamlarinin, bölgede evleri yikmanin yani sira topraklara el koyma ve Filistinlilerin geçim kaynaklarini yok etme uygulamalarini kiniyorum." ifadesini kullandi.

Filistinlileri, Israil ve Yahudi yerlesimcilerin bitmeyen saldirilarina karsi topraklarinda direnmeye davet eden Kemil, uluslararasi toplumu da isgalci yönetime baski kurma çagrisinda bulundu.

Kemil, "Dünyanin sessizligi, Israil'i daha fazla suç islemeye ve uluslararasi hukuk ile anlasmalari ihlal etmeye tesvik ediyor" diyerek tepkisini ortaya koydu.

Öte yandan Filistin Kurtulus Örgütü yetkilisi Hasan Berice, AA muhabirine, Israil makamlarinin, Beytullahim'in batisindaki Vadi Fukin beldesinde "ruhsatsiz oldugu" gerekçesiyle Filistinli birine ait evin insaatini durdurdugunu söyledi.

Israil, 1967'de isgal ettigi Dogu Kudüs ve Bati Seria'da, Filistinlilere ait ev ve yapilari çesitli gerekçelerle yikiyor.

Filistin ile Israil yönetimi arasinda 1995'te imzalanan "Ikinci Oslo Anlasmasi" çerçevesinde, isgal altindaki Bati Seria A, B ve C bölgelerine ayrilmisti.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenligi ise Israil'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenligi Israil'e birakilmisti.

Israil yönetimi kendi kontrolünde oldugu gerekçesiyle çogunlukla "C bölgesi"nde Filistinlilerin yeni bina veya genisletme çalismasi yapmasina izin vermiyor.

Kaynak: AA