Nesli Tükenme Tehlikesi Altindaki Tiftik Keçisi Destekle Korunuyor

Siirt'te tiftik keçisi sayisi, 21 çiftçiye saglanan 2 milyon 233 bin lira destekle 3 binden 6 bine çikarildi Tarim ve Orman Il Müdürü Ergün Demirhan: 'Projede hedef, keçi sayisinin 10 bine çikmasini saglamak' Siirt Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Ali Ilbas: 'Bölgemiz için çok önemli bir hayvan olan tiftik keçisinin bu projeyle hak ettigi degeri yeniden görecegine inaniyorum'.

FECRI BARLIK/MEHMET NIYAZI DENIZ - Siirt'te nesli tükenme tehlikesiyle karsi karsiya kalan tiftik keçisi sayisi, 10 yildir devlet destekli sürdürülen projeyle yükseldi.

Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügünün destegiyle (TAGEM) Tarim ve Orman Il Müdürlügü, Diyarbakir Tarim Arastirmalar Enstitü Müdürlügü ve Siirt Ili Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi, tiftik keçisinin nesli tükenme riski tasimasi üzerine 10 yil önce harekete geçti.

Bu kapsamda tiftik keçisi, saf halde varligini korumasi ve sayisinin artmasi için uygulanan "Halk Elinde Hayvan Islahi Projesi" ile korumaya alindi.

Il genelinde 3 bine kadar düsen tiftik keçisi sayisi, 21 çiftçiye saglanan 2 milyon 233 bin lira destekle 6 bine çikarildi.

Tarim ve Orman Il Müdürü Ergün Demirhan, AA muhabirine, Siirt battaniyesi ve sal-sepik kumasinin ham maddesi olan renkli tiftik keçisinin varligini sürdürmesi için çalismalarinin devam ettigini söyledi.

Tarim ve Orman Bakanliginin destegiyle keçinin koruma altina alindigini belirten Demirhan, proje kapsaminda kayitli olan anaç keçilere 40, dogan yavru basina 40, sürüdeki erkek tekeye 200 lira, ayrica sürüde damizliga ayrilanlarin yüzde 5'ine 200 lira destekleme verildigini bildirdi.

"Projede hedef keçi sayisinin 10 bine çikmasini saglamak." diyen Demirhan, 21 çiftçinin projeden faydalandigini anlatti.

- Geçmiste keçi sayisi 30 bindi

Siirt Ili Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Ali Ilbas da farkli renklerden olusan tiftik keçisinin bölgenin önemli hayvanlarindan oldugunu söyledi.

Geçmiste bu keçilerin sayisinin 30 bine yaklastigini ifade eden Ilbas, söyle konustu:

"Son zamanlarda maalesef vatandas besleyemedi ve maliyeti kurtaramadigi için elinden çikarmaya çalisti. Birlik olarak bunu yasatmak için Bakanliga müracaat ettik. Proje kapsaminda destek verildi. 10 yildir proje saglikli sekilde yürütülmektedir. Bölgemiz için çok önemli bir hayvan olan tiftik keçisinin bu projeyle hak ettigi degeri yeniden görecegine inaniyorum."

Keçi sayisinin düsmesinin ardindan battaniye ve diger ürünlerin orijinal tiftikten yapilmasinda sikinti yasandigina deginen Ilbas, bu durumun üreticileri fabrikasyon maddelere yönlendirdigini anlatti.

Ilbas, keçi sayisinin artmasiyla üreticilerden saf tiftige yeniden yönelim olduguna dikkati çekti.

Projenin il sorumlusu veteriner saglik teknikeri Masallah Özevin de projeden faydalanan çiftçi sayisinin artmasi için gerekli çalismalari sürdürdüklerini aktardi.

- Devlet destegi daha fazla üretime yönlendiriyor

Projeden yararlanan Mahmut Epçerev de devlet destegiyle 100 civarinda olan tiftik keçisi sayisinin su anda 400'e yaklastigini dile getirdi.

Proje sayesinde hayvan yetistiriciliginin canlandigini aktaran Epçerev, "10 yildir destek aliyoruz, hayvanlarimiza çok iyi bakiyoruz. Kuraklik yasiyoruz ve bu sürede yem fiyatlari artti. Buna ragmen bu hayvanlari elimizden çikarmak istemiyoruz. Devlet destegi bizleri daha fazla üretim yapmaya yönlendiriyor." diye konustu.
Kaynak: AA