Libya'da Mahkeme Seyfülislam Kaddafi'nin Itirazini Kabul Etti

Libya’nin devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oglu Seyfülislam Kaddafi’nin, 24 Aralik’ta yapilmasi planlanan devlet baskanligi seçimleri için yaptigi adaylik basvurusunun reddedilmesinin ardindan yaptigi itiraz kabul edildi. Kaddafi’nin baskanlik için yeniden aday olmasinin önü açilmis oldu.

Libya'da Mahkeme Seyfülislam Kaddafi'nin Itirazini Kabul Etti
Libya’da 24 Aralik’ta yapilacak olan devlet baskanligi ve parlamento seçimleri öncesi devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oglu Seyfülislam Kaddafi, 14 Kasim’da adaylik basvurusunda bulunmus ardindan cinayet ve savas suçlari nedeniyle hakkinda nihai yargi karari oldugu için adayligi iptal edilmisti. Libya basininda yer alan haberlerde, Sebhe kentindeki Temyiz Mahkemesinin Kaddafi’nin adayliginin iptal edilmesi üzerine yaptigi itirazini kabul ettigi ve Kaddafi’nin devlet baskanligi seçimleri için aday olmasinin yeniden önünün açildigi aktarildi.

Görgü taniklari ise, Kaddafi’nin avukatinin mahkeme kararini açiklamasinin ardindan Kaddafi destekçilerinin Sebha’da sokaklarda kutlama yaptigini belirtti.

Libya Askeri Bassavciligi tarafindan 2011 yilindaki ayaklanmalar kapsaminda "cinayet" suçlamasi yöneltilen Kaddafi, Uluslararasi Ceza Mahkemesi tarafindan da "insanliga karsi suç isledigi" gerekçesiyle araniyor.

Libya Seçim Komisyonu, devlet baskanligi için adaylik basvurusu yapan 98 kisiden su ana kadar 25’inin adayligini kabule etmezken, adaylarin nihai listesini henüz açiklamadi.

Dibeybe’nin de adayligi iptal edilmisti

Libya Basbakani Abdulhamid Dibeybe’nin devlet baskanligi seçimlerindeki adayligi, geçtigimi günlerde Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) eski Içisleri Bakani Fetih Basaga’nin Dibeybe’nin adayligina karsi yaptigi itirazi kabul eden Trablus Temyiz Mahkemesi tarafindan iptal edilmisti.

Mevcut Basbakan Dibeybe’nin adayligi, adaylarin seçim tarihinden en az 3 ay önce görevinden ayrilmasini sart kosan Devlet Baskanligi Seçimleri Yasasi’nin 12. Maddesi nedeniyle iptal edilmisti.
Kaynak: İHA