Daire Fiyatlarinda Günlük Degisim Basladi

Faiz oranlarinin düsürülmesi ve buna bagli olarak döviz piyasalarinda yasanan âni degisimlerin en çok etkiledigi sektörlerin basinda gelen gayrimenkul sektörü yeni bir çikmaza girdi.

Daire Fiyatlarinda Günlük Degisim Basladi
Satilik veya kiralik olarak piyasaya sürülen gayrimenkullerin günlük olarak fiyat degistirmesi hem alicilar, hem de saticilari dogrudan etkiledi. Faiz oranlarinin düsürülmesi ile beraber ev almak isteyen vatandaslarin en çok karsilastigi sikintilarin basinda ise satilik daire fiyatlarinin mülk sahipleri tarafindan günlük olarak degistirilmesi geliyor. Hatta bazi satilik dairelerin mülk sahipleri tarafindan satistan kaldirilarak yeni fiyatlar ile yeniden satisa sunuldugu görülüyor.

Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baskani Özkan Aydemir, kamu bankalarinin konut kredisi faiz oranlarini yüzde 1.20’ye kadar indirmesi ile piyasada yeni bir hareketliligin basladigini, ancak buna bagli olarak bir takim sikintilarin da tekrar gündeme geldigini söyledi.

Aydemir, "Bildiginiz üzere Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) rakamlarina göre, konut satislari ekim ayinda yüzde 14,9 artisla 137 bin 401 adet seviyesine ulasti. Gelinen son nokta itibariyle bu yilki toplam konut satisi da 1 milyon barajini geçti. Sektörümüz adina umut verici bu gelismeler yasanirken, diger yandan bunu suiistimal eden kesimlerin olmasini üzücü buluyoruz. Özellikle döviz kurlarindaki son dalgalanmalar sonrasinda ev fiyatlarinin daha da artacagini düsünen mülk sahipleri, ellerindeki evleri satmaktan vazgeçiyor. Bu durumun kimse için yararli olmayacagini belirtmekte fayda var. Ülke ekonomisine katki saglayacak her adim, her yatirim büyük önem tasir. Bu yüzden bizler ekonomimize güvenip, istikrarli bir biçimde çalismaya odaklanmaliyiz. Günlük degisimler ya da ihtimal üzerine degil, ekonomik ve reel fiyatlar üzerinde çalisarak ülkemiz için katma deger saglamaliyiz” dedi.

Insaat maliyetlerindeki artis ve sinirli sayida konut üretiminin ev fiyatlarini arttirmasi sebebiyle gayrimenkul piyasasinda yeni borsa olusmasina sebep oldugunu ifade eden Aydemir, konut metrekare birim fiyatinin 5 bin lirayi geçmesi ile beraber yasanan artisa ilaveten mülk sahiplerinin de mevcut mülklerini döviz kuru ile degerlemeye basladigini söyledi.

Kaynak: İHA