Çevrim Içi Oyunlarda Çocuk Ve Gençlere 'Akran Zorbaligi' Uyarisi

MCBÜ Tip Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Hasan Kandemir: 'Davranissal sorunlarla karsilasiyoruz. Akran zorbaligi bunlarin arasinda en önemlisi. Özellikle internet üzerinden temas kurulan kisilerde gençler ve çocuklar buna maruz kalabiliyor' 'Sürekli orada zaman geçirmenin olusturdugu depresyon ve kaygi bozuklugu ev içi iliskilerde iletisimin bozulmasina neden olabiliyor. Özellikle küçük çocuklarda tuvaletle ilgili sorunlar gördük. Tuvaleti erteleme, yapmama ve unutma sonucu altini kirletmeye kadar ortaya çikan sorunlar gördük'

AHMET BAYRAM - Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tip Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Hasan Kandemir, çevrim içi oyunlarin çocuk ve ergenlerde "akran zorbaligina" maruz kalma vakalarini artirdigini söyledi.

Prof. Dr. Kandemir, AA muhabirine, son yillarda yapilan arastirmalarda dünya genelinde çocuk ve ergenlerde oyun bagimliginin yüzde 20'lere kadar ulastigini, bunun kendisini en basta derslerin kötülesmesi, uyku bozukluklari, aile içinde ve arkadaslariyla iletisim problemleri olarak gösterdigini anlatti.

Çocuklarin oyunlarda yasina ve gelisim dönemine uygun olmayan içeriklere maruz kalmasinin sorunu derinlestirdigini vurgulayan Kandemir, online oyun oynarken orada kurdugu arkadasliklarin yarattigi sorunlarin da oldugunu bildirdi.

Bu nedenle bir de davranissal sorunlarla karsilasabildiklerini anlatan Kandemir, "Akran zorbaligi bunlarin arasinda en önemlisi. Akran zorbaligi özellikle çocuklar ve gençler arasinda en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi. Özellikle internet üzerinden temas kurdugu kisilerde gençler ve çocuklar buna maruz kalabiliyor." diye konustu.

Prof. Dr. Kandemir, çocuklarda oyun bagimliliginin psikiyatrik etkilerinin yaninda beslenme ve tuvalet aliskanligi gibi fiziksel sorunlara da yol açtigini ifade etti.

Bagimli çocugun sürekli oyun oynadigi için sagliksiz beslenmeye basladigini, bunun kilo problemlerini ortaya çikardigini aktaran Kandemir, "Görme sorunlari, hareketsizlikten dolayi kan dolasimiyla alakali problemler yasaniyor. Sürekli orada zaman geçirmenin olusturdugu depresyon ve kaygi bozuklugu ev içi iliskilerde iletisimin bozulmasina neden olabiliyor. Özellikle küçük çocuklarda tuvaletle ilgili sorunlar gördük. Tuvaleti erteleme, yapmama ve unutma sonucu altini kirletmeye kadar ortaya çikan sorunlar gördük yani bütün yasamin felç olmasi seklinde ifade edebiliriz."

- "Çocukla birlikte çözüm"

Çocuklarinda oyunlara karsi bagimlilik gözlemleyen ailelere tavsiyelerde bulunan Kandemir, söyle devam etti:

"Çocukla aramizi bozmadan, aramizdaki iletisimi kaybetmeden konusmali, çocugu buna götüren nedenleri arastirmaliyiz. Çocuk okulda bir sikinti yasamis olabilir. Ergenlik döneminde kendini asosyallestirip içine kapanabiliyor çocuklar. Ya da ruhsal bir hastalik çocugu oyun bagimliligina itebiliyor. Öncelikle ailelerin bunu anlamasi gerekiyor. Sonrasinda ise bu bagimliligin ona kaybettirdigi seyler üzerinden konusulmali. Örnegin, çaliskan bir çocuksa dersleri, beslenmeyle ilgili sikintilar ortaya çikiyorsa kilosu, uykusu, ruh hali gibi konular üzerinden konusarak çözüme çocukla birlikte karar vererek mutlaka bir uzmandan destek alinmasi gerekiyor."

Ailenin çocuguyla güzel ve kaliteli vakit geçirmesinin kritik önemde olduguna da isaret eden Kandemir, sözlerini söyle tamamladi:

"Sadece aksam yemegini ayni masa etrafinda birlikte yemenin bile çocuklarin davranissal problemlerini, suça karisma oranlarini ve bagimlilik ihtimallerinin çok daha azalttigi bilimsel olarak görülmüstür."
Kaynak: AA