Belarus, AB'nin Yaptirim Kararlarina Tepki Gösterdi Açiklamasi

'Göç krizinin gerçek nedenleri açikça görmezden gelinirken, tüm sorumluluk Belarus'a yükleniyor' 'Her seyin suçlusu yalnizca yaptirim sarmalinin ve saldirganligin baslaticisi olan AB'dir'.

Belarus Disisleri Bakanligi, Avrupa Birliginin (AB) yaptirim kararlarinin göçmen kriziyle ilgisi olmayan Belaruslu isletmeleri içerdigini, küresel göç krizinin gerçek nedenlerinin görmezden gelindigini ve tüm sorumlulugun Belarus’a yüklendigini bildirdi.

Bakanliktan yapilan açiklamada, AB'nin Belarus'a karsi aldigi yaptirim kararlarinin "absürtlügünün derin ve içeriginin anlasilmasinin zor" oldugu ifade edildi.

Tüm bu politikalarin amacinin Belarus'u ekonomik olarak bogmak ve Belaruslularin hayatini olabildigince zor hale getirmek olduguna dikkati çekilen açiklamada, AB’nin "barbarca" ve "insanlik disi" yaptirimlari kaldirmasini talep eden milyonlarca Belaruslu isçinin çagrilarina kulak asmadigi ve Avrupali tüketicilerin, tedarikçilerin ve sirketlerin zarar görmesini de umursamadiginin alti çizildi.

Açiklamada, Avrupali yetkililerin göç kriziyle ilgili olarak sagduyuya, ortaya konan gerçeklere, baslatilan teknik müzakerelere ve Belarus tarafinin yasa disi göçü önlemek için aldigi ek önlemlere ragmen iki yüzlü bir sekilde yaptirim karari icat ettikleri vurgulanarak, "Küresel göç krizinin gerçek nedenleri açikça görmezden gelinirken, tüm sorumluluk Belarus’a yükleniyor." ifadeleri kullanildi.

Belirli Avrupa çevrelerinin ticari çikarlarina yönelik kararlar alindigina isaret edilen açiklamada, "Bu yaptirim paketi, göçmen kriziyle ilgisi olmayan Belaruslu isletmeleri içeriyor. Bunun arkasinda rakiplerden kurtulma arzusu yatmaktadir." degerlendirmesi yapildi.

-"Bölgenin güvenligi tehlikeye giriyor"

Açiklamada, Belarus’un Bati’dan gelen bu tür zorluklarla ilk kez karsilasmadigi hatirlatilarak, yaptirimlarin her iki taraf için de olumsuz etkiler yaratacagina dikkat çekildi. AB’nin aldigi bu kararlara karsi sert, asimetrik ve uygun önlemler alinacagi aktarilan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Bu süreç ne kadar devam ederse, tüm bölgemizin istikrari ve güvenligi için tehlike o kadar belirgin hale geliyor. Her seyin suçlusu yalnizca yaptirim sarmalinin ve saldirganligin baslaticisi olan AB’dir. Hala Avrupali ??politikacilari daha iyi düsünmeye çagiriyoruz."

AB, insan haklari ihlalleri ve göçmenlerin siyasi araç olarak kullanilmasinin devam ettigi gerekçesiyle Belarus’a karsi 5'inci yaptirim paketini onaylamis, 17 kisi ve 11 kurulusu daha yaptirim listesine dahil ettigini duyurmustu.

Belarus'a komsu AB ülkelerine yasa disi geçisleri kolaylastiran faaliyetleri organize eden veya buna katki saglayan kisi ve kuruluslarin da yaptirim listesine alindigi bildirilmisti.
Kaynak: AA