Tayvan'daki Referandumda Oy Verme Islemi Basladi

Çin ile ihtilafli Tayvan'da halk, enerji, çevre, gida ithalati ve gelecekteki referandum tarihleriyle ilgili tercihlerin oylandigi dört maddelik referandum için sandik basina gitti.

CNA ajansinin haberine göre, referandumda oy verme islemi sabah saatlerinde basladi.

Tayvan lideri, Demokratik Ilerleme Partisi (DPP) Genel Baskani Tsai Ing-wen ve muhalefetteki Milliyetçi Parti (Koumintag) Genel Baskani Eric Chu, baskent Taipei'deki seçim merkezlerinde oy kullandi.

Adada seçmenler, referandumda Taoyuan sehrinde yosun resifi yakininda sivilastirilmis dogal gaz terminali kurulmasi, raktopamin gida katki maddesi içeren domuz eti ithalatinin durdurulmasi ve adadaki 4'üncü nükleer enerji santralinin insasi konularindaki tercihlerini belirtecek.

Ayrica muhalefetin gelecekteki referandumlarin yalnizca genel seçimlerle birlikte yapilmasi önerisi de referandumda oylanacak.

DPP hükümeti, Referandum Yasasi'nda 2019'da yaptigi degisiklikle referandumlarin seçim olmayan yillarda yapilmasini kural haline getirmisti. Degisiklik sonrasi adada ilk kez bir referandum, genel veya yerel seçimlerden ayri yapiliyor.

Merkezi Seçim Komisyonu verilerine göre adada yasayan 18 yasini dolduran 19 milyon 825 bin 468 kisi referandumda oy kullanabilecek. Ülkede genel ve yerel seçimlerde 20 yasini doldurmus kisiler oy kullanabiliyor.

Daha önce agustos sonunda yapilmasi planlanan referandum, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarindaki ani yükselis nedeniyle ertelenmisti.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zedong liderligindeki Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kaysek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin adada devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.

Bu girisim, Çin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan 1971'de BM Genel Kurulunda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararasi toplumda sadece kendilerinin temsil ettigini savunuyor ve Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor. Pekin, Tayvan'i diplomatik olarak taniyan ülkelerle iliskilerini donduruyor.

Kaynak: AA