Istanbul Tip Fakültesi'nde Ameliyatlarda 'Robotik Cerrahi' Dönemi

IÜ Istanbul Tip Fakültesi Üroloji Anabilim Dali ve Ürolojik Onkoloji Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Faruk Özcan: 'Kalp damar cerrahisi ve genel cerrahi ameliyatlarinda kullanilmasini hedefliyoruz. Robotik cerrahiyi çok yaygin olarak bütün cerrahi branslarda kullanmak üzere hedeflerimiz var' 'Robotik cerrahi teknolojisiyle ameliyat yerini daha büyük gördügümüz için daha titiz bir çalisma yapiyoruz. Bazi önemli fonksiyonlarin ve anatomik yapilarin korunmasinda ekstra katkilari olan bir ameliyat yöntemi ancak açik cerrahi ameliyatlar iyi yapildigi takdirde bu katkilari yine sunmakta'

Istanbul Üniversitesi (IÜ) Istanbul Tip Fakültesi'nde ekim ayinda kullanimina baslanan ve "cerrahinin geldigi en son nokta" olarak nitelendirilen robotik cerrahi, ürolojik ve jinekolojik hastaliklar için uygulanirken, genel cerrahi ile kalp ve damar cerrahisi alanlarinda kullanimi için de hazirliklar yürütülüyor.

Küçük kesilerle ameliyat imkani sunan; üroloji, kadin hastaliklari, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, gögüs cerrahisi, kulak burun bogaz, kalp damar cerrahisi basta olmak üzere birçok alanda kullanilabilen robotik cerrahi teknolojisine hem doktorlarin hem de hastalarin ilgisi artiyor.

IÜ Istanbul Tip Fakültesi'nde de "cerrahinin geldigi en son nokta" olarak nitelendirilen robotik cerrahi ameliyatlari ekim ayindan bu yana yapiliyor. Bu kapsamda, 9'u prostat kanseri, 5'i böbrek tümörü, 1 testis kanseri olmak üzere 15 operasyon robotik cerrahi yöntemiyle gerçeklestirildi.

- "Önemli fonksiyonlarin ve anatomik yapinin korunmasinda katkilari olan bir yöntem"

AA muhabirinin sorularini yanitlayan IÜ Istanbul Tip Fakültesi Üroloji Anabilim Dali ve Ürolojik Onkoloji Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Faruk Özcan, robotik cerrahinin, "laparoskopik cerrahi" denilen karnin içerisinin gazla sisirildikten sonra robotik veya enstrümanlarin konuldugu portlarin yerlestirilmesiyle yapilan ameliyatlar oldugunu anlatti.

Ekim ayi basinda robotik cerrahi ameliyatlarina basladiklarini, bu teknolojiyi en çok ürolojik kanserler ve jinekolojik operasyonlar için kullandiklari belirten Özcan, "Kalp damar cerrahisi ve genel cerrahi ameliyatlarinda kullanilmasini hedefliyoruz. Robotik cerrahiyi çok yaygin olarak bütün cerrahi branslarda kullanmak üzere hedeflerimiz var." dedi.

Prof. Dr. Özcan, açik ameliyatlar ile robotik cerrahinin farkina deginerek, sunlari kaydetti:

"Robotik cerrahi teknolojisiyle ameliyat yerini daha büyük gördügümüz için daha titiz bir çalisma yapiyoruz. Bazi önemli fonksiyonlarin ve anatomik yapinin korunmasinda ekstra katkilari olan bir ameliyat yöntemi ancak açik cerrahi ameliyatlar iyi yapildigi takdirde bu katkilari yine sunmakta. Mesela, prostat ameliyatlarinda idrar tutma ve cinsel fonksiyonlarinin korunmasi açisindan ciddi katkilari var. Robotik cerrahi vakalarinda kan kaybi ortalama 50 mililitre civarinda olabilirken, açik ameliyatlarda bu 350-400 mililitreyi bulabilmekte. Vücut bunlari tolere edebiliyor ama daha titiz bir çalisma oldugu için robotik cerrahide bu kanama daha az oluyor."

- Robotik cerrahide ikili konsol teknolojisi

Robotik cerrahinin ekip isi olduguna isaret eden Özcan, "Konsol cerrahi, hastabasi cerrahi, ameliyat hemsiresi, anestezisi, bunlarin hepsi çok özel ve bunlarda deneyimli olmak gerekiyor. Hastabasi cerrah, konsol cerrahina çok büyük yardimci. Ameliyat hemsiresi ayni sekilde aletlerin hazirlanmasinda görevli. Hasta için özel bir pozisyon gerekiyor, anestezi ekibimiz de bunlarin monitörizasyonunda tam bir takim halinde çalismamizi sagliyor." bilgisini verdi.

Özcan, robotik cerrahi için özel bir egitim oldugunu, öncelikle robotun kullaniminin ögrenilmesi gerektigini belirterek, daha sonra hastabasi cerrahi olarak bu alanda birçok ameliyat yapmis tecrübeleri cerrahlarin gözetiminde teknigin uygulamali olarak ögrenildigini anlatti.

Robotik cerrahide ikili konsol teknolojisinin oldugunu da aktaran Özcan, "Bir tarafta daha az tecrübeli cerrah, bir tarafta tecrübeli bir cerrah. Aninda istedigi sekilde kontrolü ele alarak müdahaleler yapabiliyor ve egitimi sagliyor. Bu tabii bilginin nakledilmesi açisindan çok önemli. Bilgiyi her zaman nakletmeye, bizden sonraki kusaklarin da bunu ögrenmesine ve uygulamasina çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Robotik cerrahinin pahali ve cihazin bakimlarinin masrafli oldugunu belirten Özcan, cihazin fakülteye getirilmesinde üroloji ana bilim dalinin yani sira hastane yönetimi, dekanlik ve bashekimligin katkilari oldugunu dile getirdi.

- Hastalardan robotik cerrahiye talep

Prof. Dr. Özcan, robotik cerrahinin hastaya katkilari açisindan çok tercih edilen bir ameliyat yöntemi haline geldigine dikkati çekerek, "Son zamanlarda hastalar robotik cerrahinin yapilabildigini bildikleri için direkt robot talebiyle geliyorlar. Hastalarimiza açik cerrahi opsiyonunu da her zaman sunuyoruz. Robotik cerrahinin hastayla ilgili tabii bazi külfetleri olabiliyor. Hastaya bilgi verildigi zaman kendi tercihini yapiyor." diye konustu.

Robotik cerrahi ameliyatlari için bekleme listesinin, açik ameliyatlara göre daha kisa oldugunu dile getiren Özcan, bu teknoloji daha çok yayginlastikça ve duyuldukça artan taleple birlikte listenin de uzayacagini ifade etti.

Prof. Dr. Özcan, genç doktorlarin robotik cerrahiyi ögrenmeleri için istekli ve gelismelere açik olmalari gerektigini belirterek, bu alanda tecrübeli merkezlerde mutlaka egitim de almalari önerisinde bulundu.
Kaynak: AA