Iran'dan UAEA Baskani Grossi'ye Cevap Açiklamasi Hafiza Kartlari Sabotaj Eyleminde Yok Oldu

Iran Atom Enerjisi Kurumu, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Mariano Grossi???????'nin Kerec Nükleer Tesisinin kamera sistemi içindeki hafiza kartlariyla ilgili açiklamasina tepki göstererek, bu kartlarin yok oldugunu bildirdi.

Iran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyine bagli Nournews'te yer alan açiklamada, UAEA Baskani Rafael Mariano Grossi???????'nin ifadelerine tepki gösterildi.

Açiklamada Grossi'nin bahsettigi hafiza kartinin sabotaj eyleminde yok oldugu aktarilarak, "Ajans, sahip oldugu potansiyeli kaynagi belli olan bu tür sabotaj eylemlerini önlemek için neden kullanmadigini açiklamalidir." ifadelerine yer verildi.

Ajansin denetleme görevinin yaninda üyelerini koruma sorumlulugunun da oldugu savunulan açiklamada, "Bu kurum, Iran nükleer tesislerine yönelik tehditlere neden engel olmadiginin izahini yapmalidir. Ajans bu konuda neden etkili adimlar atmiyor." degerlendirmesinde bulunuldu.

UAEA Baskani Grossi???????, Iran’in Kerec Nükleer Tesisinde yürütülen nükleer faaliyetleri denetlemek için kullanilacak kamera sistemini kamuoyuna tanitmisti.

Nükleer tesise yönelik sabotaj sonucu hasar gören kamera sistemi içindeki hafiza kartlarinin ne olduguna iliskin hala yeterli yaniti Iran tarafindan alamadiklarini belirten Grossi, bu hususta Tahran’dan gerekli açiklamanin yapilmasini umut ettiklerini söylemisti.

Kerec’e yönelik sabotaj girisiminde Ajansin kameralarinin bir kaynak olarak kullanildigini iddia etmenin "saçmalik" oldugunu vurgulayan Grossi, kameralarda verici gibi bu tür bir girisimde kullanilabilecek bir mekanizmanin olmadigini, Ajansin kamera sistemlerinin bir sabotajin parçasi olarak görülmek istenmesinin kendisini rahatsiz ettigini sözlerine eklemisti.

Kaynak: AA